Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye'de yurtiçi yerleşiklerin mevduatı üç hafta sonra düşüş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatları 1 Nisan haftasında 1,63 milyar dolar düşüşle 215,9 milyar dolar oldu.

Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatlarının 1,5 milyar dolar gerilediği görüldü. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatı 281 milyon dolar, tüzel kişilerin ise 1,3 milyar dolar azaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre ise kur korumalı mevduat büyüklüğü 695,69 milyar TL'ye yükseldi.

TCMB'nin rezervlerinde 1 Nisan haftasında sınırlı da olsa artış izlendi.

TCMB'nin brüt rezervi 108 milyar dolardan, 108,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler ise 16 milyar dolardan 16,4 milyar dolara çıktı.

Bu tablo swap hariç net rezervlere de yansıdı. 1 Nisan haftası itibariyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi eksi 45,5 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 46,5 milyar dolar olmuştu.

Yabancı yatırımcıların geçen hafta nette alıcı olduğu görüldü. TCMB verilerine göre 1 Nisan haftasında yabancı yatırımcılar tahvilde 104 milyon dolarlık, hissede ise 10 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.