Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya’da ilk kez mutasyona uğramış koronavirüs vakası tespit edildi. Baden Württemberg Eyaleti Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kovid-19’un mutasyona uğramış türünün 20 Aralık’ta İngiltere’den gelen bir kadında tespit edildiği ve bunun Almanya‘da bilinen ilk vaka olduğu ifade edildi. Aşılamanın pazar günü başlayacağı Fransa’da 20 Kasım’dan bu yana
en yüksek günlük vaka artışı açıklandı. İngiltere’de 600 binden fazla kişiye ilk doz Pfizer/BioNTech aşısı yapıldığı bildirildi. ABD’nin New York eyaletinde aylık vaka rekoru kırılırken, hastaneye kaldırılanların sayısı mayıstan bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Los Angeles’te bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı rekor kırdı.

ABD, İngiltere'den ülkeye gelecek tüm yolcuların yeni tip koronavirüs testlerinin negatif olması şartını getirdi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Kovid-19'un daha hızlı bulaşan yeni bir türünün ortaya çıktığı İngiltere'den seyahatlerle ilgili bir düzenleme yaptı.

Buna göre, İngiltere'den ABD'ye uçacak tüm yolculardan Kovid-19 test sonuçları talep edilecek ve uygulama pazartesi günü başlayacak.

CDC açıklamasında, "(Uluslararası uçuşlarla ilgili) Bu ilave test şartı, Amerikan halkının sağlık ve güvenliğinin korunmasını destekleyecektir." ifadesine yer verildi.

Bu kapsamda, İngiltere'den ABD'ye uçacak yolcuların son 3 gün içerisinde Kovid-19 testi yaptırmış olmaları ve testlerinin negatif olması gerekiyor.

Yolcuların söz konusu test sonuçlarını uçuştan önce seyahat edecekleri hava yolu firmasına yazılı olarak bildirmesi zorunlu olacak.

Ayrıca PCR testinin yanı sıra antikor testi de kabul edilecek.

- New York da aynı şartı getirilmişti

Hafta içinde New York kenti, İngiltere'den gelecek yolculara negatif Kovid-19 testi şartı getirmişti.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'un daha hızlı yayılan bir türünün tespit edildiğini duyurmuş, ardından aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, bu ülkeyle olan seyahatlere kısıtlamalar getirmişti.

İngiltere'de enfeksiyon seviyesinde keskin yükseliş yaşanıyor

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (ONS) verilerine göre, ülke çapında 85 kişiden birisi enfekte olmuş durumda.

Open Üniversitesi'nden Prof. Kevin McConway, salgındaki bu seviyenin "endişe verici derecede yüksek" olduğunu söyledi.

18 Aralık haftasında 650 bin kişinin koronavirüs testi pozitif çıkarken bu sayı bir önceki hafta 570 bindi.

İngiltere'de Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısının 616 bin 913 olduğu bildirildi.

İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke genelindeki 500 aşılama merkezinde, bakımevlerinde kalanlara, sağlık çalışanlarına ve 80 yaşın üzerindekilere aşının yapılmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Ulusal Sağlık Servisinin (NHS) aşının taşınmasıyla ilgili sorunları çözerek, 16 Aralık'ta bakımevlerinde de aşıyı yapmaya başladığı kaydedildi.

Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca'yla geliştirdiği Kovid-19 aşısına ilişkin değerlendirmelerin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulunca devam ettiği bildirilen açıklamada, İngiltere'nin Pfizer'in BioNTech'le geliştirdiği Kovid-19 aşısından 40 milyon doz sipariş ettiği bilgisi paylaşıldı.

Japonya, yeni tip koronavirüs mutasyonunun yayılmasını önlemek için İngiltere ile uçuşlara geçici olarak yasak getirdi

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, İngiltere’de ortaya çıkan Kovid-19’un yeni varyantına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yeni mutasyonunun yayılmasını önlemek için İngiltere ile uçuşlara geçici olarak askıya alındığını bildiren Kato, pazar gününden itibaren İngiltere’den gelen Japon vatandaşlarından da ülkeye giriş yapmasından önceki 72 saat içinde girdiği Kovid-19 testinin negatif sonucunu ibraz etmesi gerekeceğini söyledi.

Kato, "Virüsün, Japonya genelinde yayılmasını tam anlamıyla önlemek ve halkın güvende hissetmesini sağlamak için hızlıca hareket etme kararı aldık." dedi.

Tedbir kapsamında Japonya'da otumu bulunan yabancılar haricinde, iş ve eğitim kapsamı dahil, İngiltere'den Japonya’ya tüm seyahatler geçici olarak durduruldu.

Japonya'ya kabul edilecek yolculardan, vaka durumu ve lokasyonların mobil telefon üzerinden izlenmesini sağlayan Kovid-19 takip uygulamasını kullanmaları talep edilecek.

- Tokyo'da rastlandı

Başkent Tokyo’da, bir süre önce Londra’da bulunmuş 30 yaşlarında bir Japon vatandaşının virüse yakalandığı kaydedildi.

Tokyo Metropol Valiliği, vakanın "daha bulaşıcı olduğu" iddia edilen Kovdi-19 varyantı olup olmadığının araştırılacağını açıkladı.

Hindistan, Çin ve Güney Kore'de Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler

Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 20 bini, Güney Kore'de de 1200'ü geçti. Çin'de ise salgın kontrollü seyrediyor.

Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel Bayramı dolayısıyla Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un yönettiği Noel ayini, yeni tip koronavirüs salgınına yönelik tedbirler eşliğinde yapıldı.

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı, son 24 saatte 18 bin 40 artarak, 2 milyon 9 bin 317'ye yükseldi.

İspanya'da Kovid-19'da günlük yeni vaka sayıları yükselmeye devam ediyor

İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 12 bin 662 artışla günlük yeni vaka sayılarındaki yükselişin sürdüğü bildirildi.

Sağlık Bakanlığının güncellediği Kovid-19 verilerine göre, dünden bugüne salgında 126 kişi öldü, toplam sayı 49 bin 824'e çıktı.

Fransa'da son 24 saatte 21 bin 634 yeni tip koronavirüs tanısı konuldu

Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede günlük Kovid-19 vaka sayısı uzun aradan sonra ilk kez 20 bini geçti.

Fransa'da virüs tespit edilen kişi sayısı son 24 saatte 21 bin 634 artışla 2 milyon 527 bin 509'a yükselirken Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte hastanelerde 292 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 62 bin 268'e çıktı.

AA-BBC-BN