Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pfizer Inc., ABD ve İsrail’den gelen verilerin Kovid-19 aşılarının etkinliğinin zamanla azaldığını ve virüs ve yeni varyantları önlemek için hatırlatma dozu uygulamasının güvenli ve etkili olduğunu işaret ettiğini söyledi.

Şirket Cuma günü Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) dışarıdan danışmanlık yapan uzmanlarla gerçekleştireceği toplantıda yapacağı sunumun detaylarını açıkladı.

Danışma kurulunun daha fazla Amerikalının hatırlatma dozu almasının gerekip gerekmediği konusunda tavsiyelerde bulunması bekleniyor.

Pfizer, FDA’nın internet sitesinde yer alan sunumunda, “İsrail ve ABD’den gelen gerçek dünya verileri, daha önce aşılanmış kişilerde görülen enfeksiyon oranlarının daha hızlı artış gösterdiğini işaret ediyor” dedi.

Pfizer araştırmacıları sunumlarında, “Etkinlikteki düşüş temel olarak, delta varyantından ziyade zamanla azalan aşı bağışıklık tepkilerinden kaynaklanıyor” dedi.

FDA’nın internet sitesine koyduğu toplantı gündemine göre, Pfizer’ın sunumuna ek olarak, Cuma günü kurulda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, FDA uzmanları ve İsrail ve İngiltere’den araştırmacılarının sunumları da yer alacak.

İsrailli yetkililer, kurul gündemine göre, enfeksiyon ve ağır hastalığa karşı hatırlatma dozu koruması konusunda ülkelerinden elde ettikleri verileri sunacak. Bristol Üniversitesi’nden tıbbi istatistik konusunda uzman bir profesör gerçek dünya aşı etkinliği konusunda veri sunumu gerçekleştirecek.

İsrail verileri dikkat çekti

Benzer bir açıklama Moderna’dan geldi.

İleri aşamadaki yeni bir üçüncü faz klinik test analizinin sonuçlarını paylaşan Moderna da daha erken aşı olanlardaki vaka artışına değindi ve aşıların etkisinin zamanla azaldığını bildirdi.

Öte yandanİsrail’de gerçekleştirilen kısa vadeli bir çalışma, Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozunun uygulandığı 60 yaş ve üzeri kişilerde Kovid-19 bağlantılı hastalıklarda dramatik bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. New England Journal of Medicine tarafından dün yayımlanan verilere göre üçüncü dozun uygulanmasından 12 gün sonra, hatırlatıcı dozun uygulandığı grupta teyitli vaka sayısı iki doz aşı uygulanan gruba göre 11 kat daha az oldu. Ağır hasta sayısı üçüncü doz aşılılarda 20 kat daha az olarak açıklandı.