Advertisement
HABERLER ABONE OL

Son gelen iki haber ekonomi bürokrasisini hareketlendirdi.

Pazartesi günü Borsa İstanbul, Genel Müdür Hakan Atilla'nın kendi isteğiyle istifa ettiğini ve yönetim kurulunun da istifayı kabul ettiğini duyurdu. Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada kararın Sermaye Piyasası Kurulu'na bildirildiği de belirtildi.

Hakan Atilla, kararla ilgili Bloomberg'e yaptığı açıklamada henüz bir planı olmadığını, bir süre dinleneceğini ifade etti.

Bloomberg, Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla’nın kurumun 26 Mart’ta gerçekleştirilmesi planlanan olağan yıllık genel kurul toplantısının ardından görevinden ayrılmayı planladığını yazmıştı.

ABD’de İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla açılan davada yargılanan ve ülkede 28 ay hapis yattıktan sonra tahliye olan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla, Türkiye’ye döndükten sonra Ekim 2019’da dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Borsa İstanbul genel müdürlüğüne atanmıştı. Borsa İstanbul’un ana hissedarı olan Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2022’ye kadar kurumun halka arz edilmesini planlıyordu.

Varlık Fonu'nda görev değişimi

Ekonomi kamuoyunda Atilla'nın istifasının yankıları sürerken bir atama haberi de Türkiye Varlık Fonu'ndan geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre Zafer Sönmez Genel Müdür görevinden alınırken, yerine daha önce Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı görevini yürüten ve bu görevden alınan Arda Ermut atandı.

Eylül 2018’de Türkiye Devlet Varlık Fonu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği görevine getirilen Ermut, bu görevinden 2020 Kasım ayında ayrılmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'na yeni başkan

Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu'ndan önce Türkiye İstatistik Kurumu'ndaki (TÜİK) başkan ataması da ekonomi kamuoyunun gündemine gelmişti. Son bir yılda kurumun başına iki kez vekaleten atama yapıldıktan sonra Mart ayının başında bu kez asaleten bir başkan ataması gerçekleşti.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurumun başına Marmara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nda Muhammed Cahit Şirin, 1 yılı dolmadan görevden alınmış, Şirin’in yerine TÜİK Başkanlığına vekaleten, Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşat Dosdoğru getirilmişti. Bu görev değişimine ilişkin olarak Muhammed Cahit Şirin "Süreçler, standardizasyon ve veri kalitesi için güzel projelere imza attık. Kurumu dışa açma adına da güzel başlangıçlar yaptık. Bir de en güzeli artık ilk kez kurumun kendi yetiştirdiği bir başkanı var. Kürşad Bey 17 senesini kuruma vermiş, kurumu en güzel temsil edecek yapılan işleri hakkıyla anlatabilecek arkadaşlarımızdan biri. " ifadelerini kullanmıştı.

İki bakan yardımcılığında değişim

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yaşanan değişimin ardından bakan yardımcılığı görevlerinde de değişiklikler yaşanmıştı. 29 Ocak’ta Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş görevden alınmış, yerine Cengiz Yavilioğlu getirilmişti. Diğer bir Maliye Bakan Yardımcısı olan Bülent Aksu da görevinden alınarak yerine Şakir Ercan Gül atanmıştı.