Advertisement

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 2 puan indirimle yüzde 18'den yüzde 16'ya çekerken, beklentilerin üzerinde bir indirime imza attı.

Anketlerde hiçbir ekonomist TCMB'nin 2 puanlık faiz indirimi yapacağını öngörememişti.

Kararın ardından ekonomistler para politikasına ilişkin Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Burak Saltoğlu: Radikal bir karar oldu

200 baz puan çok radikal ve beklenmeyen bir karar oldu. Burada kur veya başka bir kaygı dışında bir şey düşünülüyor. Zaten son dönemlerde fazlasıyla politize oldu. Ona ilişkin bir reaksiyon mudur bu? Çünkü çok teknik bir şekilde ikna olunacak bir şey yok. Belki "Bütün yıl bunu yapacaktım, önden yükleme yapıldı" gibi bir açıklama da yapılmış olsaydı ikna edici olacağını düşünmüyorum. Bu kararın olumsuz anlamda ilk başta kur ve enflasyon geçiş etkisi olacaktır.

Nilüfer Sezgin: Daha fazla bir faiz indirimi beklentisi yaratmak istememişler

Merkez Bankası'nın son toplantısından sonra önemli bir belirsizlik olmuştu. Açık bir mesaj vermemişti. Bu kararla yüzde 16 seviyesine gelip bunun da gelinebilecek dip seviyeye yakın bir seviye olduğu ifade edilmiş. Yani bundan sonra sene sonuna kadar daha fazla bir faiz indirimi beklentisi yaratmak istememişler. Bir indirim yapma kararını elindeki gelişmelere bakarak alabilir. Buna kapıyı kapatmamış ama kullandıkları ifade bana bir daha faiz indirimi olmayabilir izlenimi verdi.

Doç. Dr. İbrahim Ünalmış: Enflasyonu aşağı çekecek herhangi bir faktör göremiyorum

Enflasyonla ilgili konuştuğumuz zaman sonbaharın sonuna doğru baz etkisinden bahsetmiştik. Bu etkiden dolayı enflasyon biraz aşağı doğru gelebilir ve Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan açılabilir diye konuşuyorduk ama o baz etkisi de kalmadı. Şu anda enflasyonu aşağı çekecek herhangi bir faktör göremiyorum. Üretici fiyatlarından tutun kurdaki gelişmelere kadar emtia fiyatlarındaki artış ve hemen hemen üretim içerisindeki faktörler enflasyonu hep yukarı yönde itecek şekilde hareket ediyor. Dolayısıyla gelecek dönem enflasyon hakkında parlak konuşmak mümkün değil.

Seltem İyigün: 'Sınırlı alan kaldı' ifadesi belirsizliği kaldırdığı için olumlu değerlendirilebilir

Beklentimiz bu kadar yüksek bir faiz indirimi olması yönünde değildi. 50 ile 100 arasında bekliyorduk dolayısıyla beklentilerin üzerinde kalmış oldu. Metne yeni giren bundan sonraki faiz indirimleri için daha az alan kaldığına dair ifade her ay 50-75 veya 100 baz puan indirim yapılacak mı yoksa yapılmayacak mı belirsizliği ortadan kaldırdığı için daha olumlu değerlendirilebilir ama onun dışında enflasyon göstergeleri ile birlikte enflasyonun daha altında bir politika faizi ile karşı karşıya kalmış durumdayız.

4 dakikada faiz kararını kim, nasıl yorumladı?