Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Fed'in faiz indirim beklentilerini, enflasyonda beklentiyi aşan gerçekleşmelere rağmen koruması emtia piyasalarında pozitif etki yarattı.

Bakırda 11 ayın zirvesine olanak sağlayan ralli Fed toplantısı sonrası yeniden ivme kazandı. Bakır fiyatı ton başına 9 bin 56 dolardan işlem gördü. Londra Metal Borsası'nda alüminyum fiyatları yüzde 1,1 artarken, çinko fiyatları da yüzde 2,2 yükseliş kaydetti.

Bakırda Fed sonrası dolar ve talep görünümü dolayısıyla yaşanan ralli, arz tarafındaki darboğazın da desteğini görüyor.

Goldman Sachs, emtia piyasası ile ilgili bir değerlendirmesinde rekor düşüklükteki bakır stoklarının, talepteki yükseliş beklentisi ve hem arz hem de talep tarafındaki düşük fiyat elastikiyeti ile birleşmesiyle 2025 yılında piyasada bir darboğaz fiyatlamasına yol açabileceğini belirtti.

Fed yetkilileri indirim beklentilerini değiştirmedi

Amerikan merkez bankası Fed’in yetkilileri enflasyondaki son yükselişten endişe duymadıklarını göstererek bu yıl için üç faiz indirimi beklentilerini korudu ve tahvil varlıklarını azaltma hızlarını yavaşlatmaya yöneldi.

Fed üyeleri oybirliğiyle gösterge federal fonlama faizini beşinci toplantıda da 2001’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında bırakmaya karar verdi. Üyeler Mart 2020’den bu yana ilk kez bu yıl faiz indirimine gitme yolunda olduklarının sinyalini verdi. Ancak medyan projeksiyona göre 2025 yılı için aralık ayında dört faiz indirimi tahmin edilirken şimdi sadece üç indirim öngördüler.

Fed’in Çarşamba günkü kararının ardından gazetecilere konuşan Başkan Jerome Powell, yetkililerin mayıs veya haziran ayındaki toplantılarında faizleri düşürüp düşürmeyecekleri sorulduğunda, ilk indirimin muhtemelen “bu yılın bir noktasında” olacağını tekrarlayarak daha fazla detay vermedi.

Powell son aylarda enflasyonda yükseliş olduğunu gösteren son verileri büyük ölçüde görmezden gelerek, “Çoğu kişinin görüşüne göre bu güveni sağlamamız ve faiz indirimleri olması hala muhtemel” dedi.