Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in bölgesel yönetimlerinin ABD genelinde gerçekleştirdiği anketlerin sonuçlarına göre, ülkedeki işverenler 2024’te daha az işe alım gerçekleştirmeyi öngörüyor ve bu durumun ücret artışlarını sınırlandırarak, enflasyon baskılarını azaltması bekleniyor.

Anket sonuçları, ABD’de 5 Ocak’ta açıklanacak olan ve tarım dışı istihdamda 170 bin kişi artışa işaret etmesi beklenen aralık ayı istihdam verileri öncesinde geldi. Bu arada ekonomistler gelecek yılın ilk üç ayında tarım dışı istihdamda aylık ortalama 80.000 artış bekliyor.

Bu da içinde bulunduğumuz çeyreğin artış hızının yaklaşık yarısına işaret ediyor. Bölgesel Fed verileri, merkez bankasının büyümeyi yavaşlatma ve enflasyonu düşürme çabalarının ekonomiye yansıdığını gösteriyor. Sonuçlar bir yavaşlamaya işaret etse de istihdamda doğrudan bir daralma anlamına gelmiyor.

Philadelphia Fed bölgesinde, istihdam beklentilerinin göstergesi 2009’dan bu yana en zayıf seviyelerden birinde seyrederken, Dallas Fed anketleri işverenlerin %30’unun “ideal” personel seviyelerinde olduklarını belirttiklerini gösterdi.