Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin Hazine tahvil faiz getiri eğrisinin tamamı, Fed'in gösterge faizi önümüzdeki aylarda sıfır seviyesine indireceği beklentilerinin yatırımcıları uzun vadeli tahvillere yöneltmesi ile birlikte tarihinde ilk kez yüzde 1 seviyesinin altına indi.

Traderlar Fed'in Mart ayında 80 baz puan ve Temmuz ayına kadar 100 baz puan faiz indirimine gitmesini fiyatlıyor. Bu durumda Fed'in politika faizi söz konusu dönemde sıfır seviyesine inmiş olacak. Bu beklenti, ABD Hazine tahvillerinde ralliyi tetikledi ve bunun sonucu 30 yıl vadeli tahvillerin faizi 59 baz puan kadar geriledi. Gösterge İngiltere tahvillerinin faizi ilk kez eksi bölgeye inerken, Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvilleri ve Avustralya ve yeni Zelanda tahvillerinin faizi yeni düşük seviyelere geriledi.

Dünyanın en büyük üreticileri arasındaki petrol fiyat savaşının tetiklediği piyasalardaki sarsıntı, New York Fed'in, rezervlerin yeterli olmasını sağlamak ve para piyasalarındaki baskılardan kaynaklanan riski azaltmak için gecelik ve vadeli repo işlemlerinde miktarı artırmasına yol açtı.

Sydney'de Nikko Asset Management Ltd. portföy yöneticisi Chris Rands, "Ne kadar çok üstünde düşünürsem, ABD'de gösterge faizin yakın bir zamanda sıfır seviyesinin altına düşeceğine olan inancım daha da artıyor," dedi ve "Eğer ABD, özellikle petrol fiyatlarındaki sert düşüşün virüs korkularının yarattığı olumsuz havayı daha da derinleştirmesi durumunda, negatif faiz deneyimine giderse, bu beni şaşırtmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Koronavirüsün yayılması ve bunun tedarik zincirleri ve tüketici harcamaları üzerindeki etkileri, son bir aylık dönemde küresel faiz beklentilerinin dramatik bir şekilde yeniden fiyatlanmasına yol açtı. Petrolün fiyat savaşından dolayı sert düşmesi enflasyonu düşürecek.