Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell Kongre'deki sunumunda ekonomi rayında gittiği sürece mevcut para politikasının uygun olduğunu söyledi.

Powell, Çarşamba günü Müşterek Ekonomi Komitesi'nde yaptığı konuşmada, art arda üç faiz indiriminin ardından muhtemelen beklemeye geçileceği yolundaki görüşünü korudu, ancak ABD merkez bankasının büyüme görünümünde sıkıntı olması durumunda faiz indirimlerine tekrar başlayabileceğini işaret etti.

Powell'ın değerlendirmeleri 30 Ekim'de Fed'in üçüncü kez faiz indirimine gitmesinin ardından düzenlediği basın toplantısındaki görüşleri ile benzerdi ve Fed Başkanı, yavaşlayan küresel büyüme ve ticaret gelişmelerinin süregelen riskler olduğuna dikkat çekti. Powell ayrıca, inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyonun kamuoyunun uzun vadeli enflasyon beklentilerinde istenmeyen kaymalara neden olabileceğini belirtti.

Powell "Ekonomi bizim beklentilerimizle uyumlu kaldıkça, büyüme ılımlı, istihdam piyasası güçlü, enflasyon % 2'lik hedefimizle simetrik oldukça şu anki para politikası duruşunun uygun olduğu görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı.

Powell görünümün olumlu olsa da hala kayda değer risklerin sürdüğünü belirtti. Powell küresel anlamda yavaş büyüme ve ticaret politikalarının risk oluşturduğunu ifade etti. 

Powell istihdam piyasasının güçlü olduğunu, gelirlerin ve Tüketici Güveninin arttığını belirtti. Aldıkları politika aksiyonlarının etkilerini takip edeceklerini söyleyen Powell enflasyonun hedefin altında kalıcı olmasının uzun vadeli enflasyon beklentilerini de düşürebileceğini ifade etti.

Powell artan federal borçluluk konusunda endişeli olduğunu da sözlerine ekledi.   

Fed bu sene 3 kez indirime giderek faizi % 1.5 - 1.75 aralığına çekmişti.

Powell ve Fed faiz politikası nedeniyle uzun süredir ABD Başkanı Trump'ın hedefinde..2020 seçimleri için çalışmaları hızlandıran Trump dün New York'taki konuşmasında çok yüksek faiz ödediklerini, faizlerin inmesi gerektiği söylemini yineledi, Fed'in ülkeyi rekabette dezavantajlı hale getirdiğini belirtti.