Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, şirketlerin iki hafta içinde ABD merkez bankasının uzun zamandır beklenen Ana Cadde Kredi Programı yoluyla para elde etmeye başlamasını beklediğini söyledi.

Rosengren, Pazar günü CBS'in "Face the Nation" programına yaptığı değerlendirmede, "Bu yakın zamanda başlayacak bir program ve bu hafta kredi dökümanlarını almayı bekliyoruz," dedi ve "Ardından bankaların kaydını yapmak durumundayız ve daha sonra kredileri vermeye başlamaya hazır olacağız" şeklinde konuştu.

Rosengren, "Para önümüzdeki iki haftada verilecek" dedi.

Kredi İmkanları

Fed'in Boston branşı, ABD merkez bankasının Kovid-19 pandemisi sırasında ekonomiye kredi akışını devam ettirmek için duyurduğu acil kredi çabalarının bir parçası olan Ana Cadde programını yönetiyor. Bu program, küçük ve orta boy Amerikan şirketlerine 600 milyar dolara kadar kredi sağlamak için tasarlandı.

Fed Başkanı Jerome Powell ve Rosengren, son dönemde yaptıkları açıklamalarda, bu programın Mayıs sonunda devreye alınmasını beklediklerini söylemişlerdi. Fed bu programın hazırlanmakta olduğuna ilişkin ilk duyuruyu 23 Mart'ta yapmıştı ve bu programı devreye almaktaki yavaşlığı ise piyasalarda yakından izleniyordu.

Rosengren, "Bu konu üzerinde son birkaç aydır çok sıkı çalışıyoruz," dedi ve "Bunun göreceli olarak sakin ve sorunsuz başlamasını bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ana Cadde, Fed'in koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulamaya koyduğu veya koymaya hazırlandığı 9 acil kredi programından biri.

Rosengren, pandeminin işgücü piyasası üzerindeki etkisine ilişkin bir soru üzerine, istihdamda bu yıl hızlı bir toparlanma beklemediği yanıtını verdi.

Rosengren, "Ne yazık ki bu yılın sonuna dek işsizlik oranı çift hanelerde gidecek," dedi ve "İşsizlik oranının Şubat ayında gördüğümüz düşük seviyelere inmesi için, aşı ya da dışarıya çıkmayı daha az riskli hale getirecek diğer inovasyonlar bulunmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Rosengren ayrıca, ekonomi için daha fazla hükümet desteği gerekeceği yolundaki görüşümü tekrarladı.

Boston Fed Başkanı, "Mali ve parasal desteği devam ettirmemiz gerek. Zira çift haneli işsizlik oranı zamanla işgücü piyasası üzerine çok daha ciddi sonuçlara neden olma riskini getiriyor" dedi.