Advertisement
HABERLER ABONE OL

Paris 2024 Olimpiyat Oyunların'a iki yıl var, ancak artan maliyetler ve etkinliğin güvenliği konusundaki endişeler şimdiden artıyor.

Hükümete göre, oyunların toplam maliyeti, 2018'de öngörülen 6,8 milyar euro seviyesinden tesisler ve organizasyon dahil olmak üzere yaklaşık 8,3 milyar euroya (8,5 milyar dolar) yükseldi.

Fransa hem etkinliğin güvenliğini artırdığı için hem de inşaat ve malzeme için planlanandan daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldığı için nihai maliyetin daha da artması muhtemel gözüküyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile etkinlik organizatörleri arasında Pazartesi günü yapılan toplantı sonrasında yetkililer, Fransa'nın etkinliği ve Seine boyunca planlanan açılış törenini seyirciler için güvenli hale getireceğinden eminler.

Hükümetin Mayıs ayındaki bir futbol maçında yaşanan kaosun benzerinin yaşanmasını önlemek için her gün 11 bine kadar polis ajanı ve 25 bine kadar güvenlik ajanı koyma planı, etkinliğin bütçesine eklenecek. Ayrıca etkinlik bütçesi yükselen enflasyondan da etkilenebilir.

Fransa şu anda geçen ay yüzde 6,5'e ulaşan enflasyonla boğuşuyor. Buna karşın Euro Bölgesi’nin ikinci en büyük ekonomisi, Macron'un artan enerji maliyetlerini azaltma çabaları nedeniyle diğerlerinden daha iyi durumda.

Sporda uzmanlaşmış bir ekonomist olan Jean-Pascal Gayant, Bloomberg'e verdiği demeçte, "Olimpiyatlar için başlangıç ​​bütçeleri nadiren samimidir ve sistematik olarak aşılır" dedi. Gayant, son zamanlardaki tüm oyunların 10 milyar eurodan fazlaya mal olduğunu ve inşaat işlerini zamanında tamamlamak için daha fazla fon gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Hükümet yetkilisi, organizasyon komitesinin Orange SA ve BNP Paribas gibi sponsorlardan gelen kaynakları artırmaya çalıştığını söyledi. Macron'un ofisinden bir yetkili pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, hükümetin devlet ve kamu makamlarının yaklaşık 1,7 milyar euro katkıda bulunmasını beklediğini söyledi.