Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika'nın koronavirüsün yayılması için uygulamaya koyduğu kısıtlamalar, ekonominin son 28 yılın en uzun resesyonunu gerçekleştirmesine neden oldu. Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) söz konusu dönemde beklenenden fazla düştü.

GSYİH Haziran ayı sonunda sona eren üç aylık dönemde önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış rakamla yüzde 51 düştü. Ekonomi ilk çeyrekte revize rakamla yüzde 1.8 daralmıştı.

Ekonomi böylelikle 1990 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en sert daralmasını yaşadı ve resesyonu dördüncü çeyreğe taşıyarak 1992'den beri en uzun çeyrek dönem daralma serisini gerçekleştirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre ekonominin 2. çeyrekte yüzde 47.2 daralması bekleniyordu.

27 Mart'ta başlayan sıkı karantina tedbirleri, en az 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun aşağı yönlü çevrime sıkışmış ekonomideki daralmanın derinleşmesine neden oldu. Polis ve asker kontrolü altında, halkın evlerinden sadece gıda ürünleri almak, yardımlara ulaşabilmek ve sağlık nedenlerinden dolayı dışarı çıkmalarına izin verildi. Ekonominin kademeli olarak yeniden açılması 1 Mayıs'ta başladı ve şirketlerin çoğu daimi olarak kapandı ya da karantina döneminde işçi çıkardı.