Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından gündeme gelen yaptırımlar sonrası şirketlerin yaşadığı sorunların nasıl çözümleneceği merak konusu oldu.

Bloomberg HT yayınına katılan Global Business Lawers Alliance Başkanı Avukat Umut Metin, bu süreçte şirketlerin yaşayacağı sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Savaş durumunda şirketlerce daha önce yapılan sözleşmelerin yerine getirilememesi durumunda nelerin yapılabileceğine dair bilgi veren Metin, "Şirketlerin varlıklarını yönetememek ve borçlarını ödeyememekten kaynaklanan sorunları gündeme gelecek. Bunların çözümünde tahkim ya da arabuluculuk yolları da kullanılabilir. Ancak savaş halinde hukuki yollar çözüm üretir" dedi.

Diğer şirketler de etkilendi

Özellikle bankacılık sistemindeki yaptırımların, şirketleri, kendi varlıklarını yönetememesi, borçlarını ödeyememesi gibi durumlarla karşı karşıya getireceğine dikkat çeken Metin, bu iki ülke dışında kalan şirketlerin de mücbir sebepten yararlanabileceğine dikkat çekti.

Metin, "Hava sahası kapatılınca bu yalnız Rusya ya da Ukrayna'yı etkilemiyor. Buradan Hollanda da Türkiye de etkilenebilir. Şirketler, bu savaş halinden ne şekilde etkilendiklerini ortaya koyduktan sonra mücbir sebepten yararlanır. Mutlaka iyi bir iletişim kurulması gerekir. Bazı durumlarda mal takası da yapılabilir" dedi.

Alacak sigortalarının da bazen çözüm olabileceğine değinen Metin, söz konusu sigortalarda savaş halinin mücbir sebep olarak değerlendirildiğini, eğer böyle bir durum yoksa alacak sigortalarının da çözüm olabileceği bilgisini verdi.