Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 102 yıllık tarihindeki en uzun süreli faiz artırım beklentisi faiz artırımının kendisinden daha kuvvetli bir gürültüye sahip. Ancak bu, artırımın bazı şaşırtıcı etkilerinin olmayacağı anlamına gelmiyor

Wells Fargo & Co. baş yatırım yetkilisi Erik Davidson, “Bu önemli bir dönüm noktası. Ucuz paranın sonu yakın” dedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Çarşamba günü 16-17 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının sonuçlarını açıklayacak. FOMC’un faiz artırımını en erken Eylül ayına kadar ertelemesi bekleniyor. Fed 2006’dan bu yana gösterge faiz oranında artırıma gitmedi.

Fed ve Başkanı Janet Yellen faiz artırımına gittiğinde kazanması ve kaybetmesi beklenenler veya servetleri sabit kalacak olanlar şöyle:

Kazanan: Dolar

New York’taki RBC Capital Markets gelişen piyasa ve küresel Döviz stratejileri yöneticisi Daniel Tenegauzer, “Dolar faiz artırımının ardından ralliyi sürdürecek. Diğer merkez bankaları faiz oranlarını düşürüyor ve para arzını genişletiyor. Bu da para birimlerini aşağı çekiyor. Fed faiz artırır, dolar yükselir” dedi.

Kaybeden: Gelişen piyasalar

Londra’daki SLJ Macro Partners LLP kurucularından Stephen L. Jen, “Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika’yı 2015’in ikinci yarısında zor bir dönem bekliyor. Çünkü para ABD’ye doğru akacak. Döviz piyasaları stres işaretleri gösteriyor. Yatırımcıların bu piyasalarda panik kokusu aldıkları anlar olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kaybeden: Federal bütçe

Kongre Bütçe Ofisi ve Washington’daki Ekonomik ve Politik Araştırma Merkezi direktör yardımcısı Dean Baker’ın hesaplamalarına göre, ABD hükümeti faizler yavaş bir şekilde artırılırsa, önümüzdeki 10 yılda 2.9 trilyon dolar kadar faiz ödeyebilir.

Sabit: Fed

Morgan Stanley kıdemli piyasa analisti Jon Mackay, Fed’in tahvil alım teşvikini (parasal genişleme) azaltarak zaten sıkılaştırmaya başlamış olduğunu belirtti.

Mackay Bloomberg Televizyonuna verdiği röportajda, “Sıkılaştırma sürecinin 18 aydır içindeyiz. Orta aşamalardayız. Yellen’in ne zaman faiz artıracağı ya da bugün giydiği gömleğin rengi ile ilgili gerginlik bir yana faiz artırımı ekonomi ve piyasalar için iyi bir şey olabilir” dedi.

Kaybeden: Fed

Westwood Capital LLC ortaklarından Daniel Alpert, “Seramonik bir faiz artırımının gelmesi ve tahvil alım programının sona ermesi ile birlikte Fed temsili silahındaki tüm kurşunları tüketti. Ekonomi başka bir sıkıntıya girerse kullanacak kozu olmayacak” diye konuştu.

Societe Generale SA. baş ABD ekonomisti Aneta Markowska, “Faiz artırımının ardından tekrar düşürmek Fed için en kötü senaryo olur. Fed bundan kaçınmak için elinden geleni yapacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Kazanan: Fed

Faiz artırımı ABD ekonomisinin gelişme gösterdiği anlamına geliyor.

New Jersey’deki Wrightson ICAP başekonomisti Lou Crandall, “Fed yetkililerine bir görev verildi ve faiz artırımının yakın olması ile birlikte ilerleme olduğuna yönelik somut bir kanıt var” dedi.

Sabit: Emtia fiyatları

Ohio’daki Oak Associates Ltd. fon yöneticilerinden Robert Stimpson, “Artırımın emtia fiyatlarında son dönemde görülen gerilemeler üzerinde ancak düşük bir etkisi olabilir. Dolayısıyla Yellen'i suçlamayın” ifadelerini kullandı.

Kazanan: Küresel hisseler

Faiz artırımı ile yükselen dolar Asya ve Avrupa malları için ABD talebini artıracak. Bu da şirket karlarının bu bölgelerde artmasını sağlayacak. Barings Asset Management yöneticilerinden Matthew Whitbread’e göre ABD hisse senedi piyasası  kazançları genişletecek. Bankalar kredilerden daha fazla kar elde edecekler.

Sabit: Tasarruf sahipleri

Kroll Bond Rating Agency Inc. kıdemli direktörü Christopher Whalen’a göre faiz oranının sıfıra yakın seviyede olduğu 6 yıldan uzun sürede tasarruf sahiplerinden kredi alanlara doğru yaşana büyük varlık transferi devam edebilir. Crane Data LLC verilerine göre para piyasası fonları, emekliler için uzun vadeli güvenli limanlar ve diğer sabit getiri piyasalarında getiriler finansal kriz öncesinde Ekim 2007’deki yüzde 4.79 seviyesinden sıfıra yakın seviyeye geldi. Tasarruf sahipleri yükselen faiz oranlarından fayda sağlamada son sıra yer alabilirler.

Kaybeden: Kurumsal borçlananlar

Şirketler geçtiğimiz birkaç aydır borç alma çılgınlığına girmiş durumda. Sanki faiz artırımı öncesinde son kredilerini ve tahvillerini garantilemeye çalışıyor gibiler. Bu şirketlerin hisse geri alımı yapması ve temettü ödemelerini kolaylaştırıyor ve onları yatırımcı gözünde daha çekici kılıyor. Ancak New York’aki Portales Partners LLC analistlerinden Charles Peabody’e göre tüm bunlar sona ermeye yakın. Peabody, “Yönetimler üzerinde getirilerin artırılması yönünde büyük bir baskı var. Faiz oranları arttığında bu bir problem olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sabit: Mortgage oranları

Bank of America Merrill Lynch ABD faiz oranları stratejileri yöneticisi Priya Misra’ya göre Fed faizleri artırmaya başladığında ihtiyatlı olacağı sinyali veriyor. Bu, uzun vadeli ABD Hazine tahvili faizlerinin yukarı yönlü baskı görmesini sınırlandırabilir ve mortgage oranlarının hızlı bir bicinde yükselmesini önleyebilir