Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD ve Çin'in ticaret savaşını sonlandırma konusuna istekli olduğunu, ancak anlaşmanın Çin'in ekonomik reformları daha da derinleştirip derinleştirmeyeceğine ve piyasalarını daha da açıp açmayacağına bağlı olacağını söyledi.

Ross, müzekerecilerin, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile 30-31 Ocak'ta Washington'daki görüşmesinin ardından ilerleme konusunda bir açıklama yapmalarını beklediğini kaydetti.

Ross, Perşembe günü Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Zor konular arasında, özellikle fikri mülkiyet hakları olmak üzere yapısal reformlarda anlaşmaya varmak," dedi ve Çin'in teknoloji değer zincirini yükselttiğini ve kendi fikri mülkiyet haklarını korumada da çıkarı olduğunu sözlerine ekledi. Ross, ayrıca, "Eşit piyasa girişi diğer bir önemli konu. Zorlama yoluyla teknoloji transferi büyük bir sorun" şeklinde konuştu.

Ross, müzakerecilerin Çin'in soya fasulyesi ve likit doğal gaz gibi bazı ABD ürünlerinden ne kadar alacağı gibi "daha kolay" konularda ilerleme sağladığını sözlerine ekledi. Bloomberg News'a göre, Çin altı yıllık bir süre içinde 1 trilyon dolardan daha fazla ABD ürünü alımı teklif etti.