Hedge fonları petrol rallisine inancı kaybediyor
-
Hedge fonları, petrolde yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını ABD petrol stoklarının rekor seviyeye ulaşması ile Aralık 2012'den bu yana en hızlı şekilde düşürdü
Hedge fonları, petrolde yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını Aralık 2012’den bu yana en hızlı şekilde düşürdü. Söz konusu gerilemede, ABD petrol stoklarının 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine genişlemesi etkili oldu.
ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu’nun verilerine göre spekülatörler, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) için net uzun pozisyonlarını 3 Mart itibarıyla sona eren haftada yüzde 19 düşürdüler. Petrolde düşüş beklentisi ile açılan kışa pozisyonlar üst üste ikinci haftada da rekor seviyeye yükseldi.
Petrol üreticileri, üretimi düşürmek için harcamaları azaltırken, sondaj makinelerini askıya alıyorlar. ABD hükümeti petrol üretimini bu yıl kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmininde bulunuyor. Şirketlerin üretimi düşürmek için aldıkları önlemlerin şimdiye kadar az bir etkisi oldu. ABD petrol stoklar 27 Şubat’ta sona eren haftada 10.3 milyon varil genişleyerek 2001’den bu yana en artışı gösterdi.
Confluence Investment Management baş piyasa stratejisti Bill O’Grady, “Arzdaki artış hayret verici. Stokları depolayacak yeR kalmayacak. Veriler, insanların kontratlarda çöküş beklediği yönünde pozisyon aldıklarını gösteriyor” dedi.