Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Holdings Plc, Çin'de büyüme planlarına yönelik olası tehdit ve para aklama kontrollerinin artması da dahil olmak üzere birkaç cepheden baskının artmasıyla on yıl öncesi finans krizi döneminin altına indi.

Londra merkezli bankanın Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri Pazartesi günü kapanış fiyatlarına göre Mart 2009 düşüğünün altına gerileyerek 29.60 HK Doları'nı gördü. Bu yıl yüzde 51 düşen HSBC hisseleri 1995'en beri en düşük seviyeyi gördü. Londra'da işlem gören HSBC hisseleri yere saat ile 08:05'te yüzde 3.3 düştü. FTSE 100 Endeksi'nde düşüş yüzde 1.7 idi.

Çin'de Cumartesi günü yayınlanan Komünist Parti'nin Global Times gazetesinde Avrupa'nın en büyük bankasının, Çin'in ulusal güvenliğe zarar veren şirketleri, kurumları ve kişileri cezalandırmayı hedefleyen "güvenilmez şirket ve kişiler listesi"ne alınması ihtimali olduğu belirtildi.

Bundan sadece bir gün sonra Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yayınlanan bankalara ilişkin raporunda HSCB'nin ismi, son yirmi yılda "güçlü ve tehlikeli oyunculardan kâr etmeyi sürdüren" kurumlar arasında sayıldı.

CEB International Investment Corp. araştırma biriminin yöneticisi Banny Lam, Pazartesi günkü telefon mülakatında "Şirket Çin tarafından güvenilmez şirket olarak listelendiyse ki Global Times makalesinden dolayı kesin görünüyor, banka Çin'de iş yapmakta çok zorluk çekecek. Geçen birkaç yılda oraya yaptıkları çok fazla yatırım yaptıktan sonra Çin'deki faaliyetlerini büyütmede sorun yaşayabilirler." dedi.