Advertisement

1- Dün yılda birden fazla araç ve ev alıp satanları Maliye'nin tespit ettiğini yazmıştık.
2- Aynı kişilerin SSK primleri ve günleri de iptal edilecek. Ayrıca Bağ-Kur'dan borç çıkarılacak.
3- Bu kişilerin SGK üzerinden aldıkları tüm sağlık yardımları da kendilerinden alınacak.

Genel olarak, kişi vergi mükellefi ise Bağ-Kur'lu sayılır, bir işveren yanında işçi ise de SSK'lı yapılır. 1 Mart 2011 günü öncesinde de Bağ-Kur ise SSK'lı çalışma aynı tarihlere rastladığında (çakıştığında) önce başlayan geçerli sonra başlayan geçersiz olmaktadır.
Gerek eski 506 sayılı ve gerekse yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunlarına göre, eşler birbirlerinin işyerinde ücret alıyorsa SSK'lı olurlar. Olayımızda da vergi mükellefi (kadın) yanında çalışan (erkek) ücret alarak eşinin yanında SSK sigortalısı olmuş.

'ERKEK KARISININ YANINDA ÇALIŞAMAZ!'
Şimdi Maliye, geriye doğru erkeğin vergi kaydını sanki hiç kapanmamış ve sanki eşinden ayrı bir galericilik işi yapıyor gibi değerlendirerek aynı tarihlerde hem kadını vergi mükellefi hem de erkeği ayrı vergi mükellefi kabul etmiş. Oysa kadının yanında çalışan erkek, kadın adına araç alım satım işi yaptığından kendisinin vergi mükellefi yapılmaması gerekirdi. Maliye ise "Erkek kadının altında çalışamaz" diyerek, erkeği de ayrı vergi mükellefi yapmış hem de geriye doğru.
Maliye'nin "Erkek eş, karısının altında SSK'lı çalışamaz. Kendisi de ayrı vergi mükellefidir uygulamasının tarafınızca mutlaka yasal süresi içinde vergi mahkemesinde dava edilmesi ve 2006'dan bugüne oluşturulan vergi kaydının ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde SGK, bağladığı emekli aylıklarını faiziyle beraber ister, yetmez 2006'dan bugüne Bağ-Kur prim borcu çıkarır. Üstüne bir de 2006'dan beridir SGK üzerinden aldığı sağlık yardımlarını da kendisine faiziyle birlikte borç olarak çıkarır. Olayımızdaki erkek SSK emeklisi idi. Maliye'nin incelemeye aldığı 600 binden fazla kişiden halen SSK'dan emekli olamayanlar da sorunlar yaşamaya başlayacak. SSK primleri ve günleri iptal edilecek, Bağ-Kur'dan kendilerine borç çıkarılacak. Yetmeyecek, bu dönemlerde SGK üzerinden aldıkları sağlık yardımları da borç olarak kendilerinden istenecek.

DESTEK PRİMİ BORCU DA ÇIKARILACAK
Öte yandan, geçmişte emekli olup da Maliye’nin incelemesi sonrasında vergi mükellefiyeti oluşturulanlara Sosyal Güvenlik Kurumu, kısa adı SGDP olan sosyal güvenlik destek prim borcu da çıkaracak.


"Mali müşavirim. Mükellefimin eşi (erkek) 1 Mart 2006 tarihine kadar vergi mükellefi (galerici) idi. Sonrasında bu galericilik işini eşine devretti ve kendisi de eşinin yanında SSK'lı işe girdi. Halen galericilik işi eşinin üzerinde devam etmektedir. Maliye durduk yerde adamın 1 Mart 2006 tarihindeki vergi sonlandırmasını kaldırarak kişiyi ilk defa vergi mükellefi olduğu 2000 tarihinden günümüze kadar kesintisiz vergi mükellefi yapmış. Böyle olunca da kişinin SSK sigortalılığı iptal oluyor, Sonra SSK şartlarından emeklilik iptal edilip 30 aylık maaş geri isteniyor. Yani yeniden SSK'dan emekli olması için 1260 gün daha çalışacak.İşçi alım satım yapmayıp da kim yapacak?"
İsmi saklı

Maliye'nin özelgesine dayanılarak yılda birden çok araç ve ev alıp satanların vergi mükellefi haline getirildiğine dün Tezel'in köşesinde yer vermiştik.