Advertisement

Türkiye'de sigortalı olmak için Türkiye'de ikamet etmek şart değildir. Sadece gerçekten iş yapılıyor ve karşılığında işverenden ücret alınıyor ise sigortalı olmak için yeter şart olduğu gibi ayrıca zorunluluktur

Ali Bey, benim bilgi olarak ulaşmakta zorlandığım bir durum var. Bu konuda da paylaşabileceğim ve işverenime gösterebilecek bir bilgi cevabına ihtiyacım var. Durum şu: Ben Romanya'da yaşıyorum. Adresim orası, ancak İstanbul'da bulunan bir şirketten iş teklifi aldım. Bu şirkette Romanya'ya taşınmadan önce çalışmıştım zaten. Taşındıktan sonra da şirket benim bilgi ve deneyimlerimden yararlanmaya devam etmek istedi. Ben makine tasarım işindeyim, bilgisayar üzerinden tasarım yaparım ve evden, yani "home ofis" çalışacağım.
Planlamamıza göre, ben burada aldığım projeleri 2-3 ay üzerinde çalışacağım ve 2-3 haftalığına Türkiye'ye şirkete giderek görüşeceğiz. Yeni projelerle ya da işlerle geri dönüp çalışmaya devam edeceğim. Yani 2 ayda bir 2-3 haftalığına Türkiye'ye gideceğim ve yüz yüze bilgilerimizi, yaptıklarımızı karşılaştırıp geriye döneceğim. İşlerimi de evimden yapacağım. Tasarımcı olduğumdan benim sık sık Türkiye'de olmama gerek yok.
Şirketim bu konuda kendi mali bölümüne ve avukata sormuş; benim bu şekilde çalışmamın şirket için kanunen sakıncalı ya da riskli olabileceği söylenmiş. "Devamlı suretle görev kâğıdı düzenlemek gerekir" denmiş. Elbette ne ben ne de şirketim yasal olmayan bir şey yapmak istemiyoruz. Ama ben kendi araştırmalarımdan kanunen sakınca ve risk olmadığını öğrendim. SGK Genel Merkezi'ne de sordum, onlar da "Hiçbir sakınca yok" dediler. Hatta, "Hiç gelme Türkiye'ye fark etmez" dediler. Sadece "Ödemeleriniz düzenli olsun, bir kontrol olursa, email, yazışma vs. gibi durumlarınız olsun yeter" dediler. Yani "Gerçekten çalıştığınızı ispat edebilir durumda olun, yoksa hiçbir problem yok, şirket sizi sigortalı yapabilir" dediler.
Ben Türk vatandaşıyım bu arada. Ev adresim Romanya. Şirketimin Romanya'da herhangi bir şube veya bürosu yok. Şirketle ilgili e-mail yazışmaları, bankaya yatacak maaşım, her şeyim tam olacak. Şirketim beni sigortalı yapabilir mi? Şirketim veya benim açımdan kanunsuz bir durum var mı?
Ahmet ŞEVİK
Sayın okurum, gerçekten bu işveren emrinde çalışacak ve karşılığında da ücret alacaksanız bırakın sizi sigortalı yapıp yapmama seçeneğini, yasal olarak sigortalı yapmak ve primlerinizi de SGK'ya ödemek zorundalar.

İŞVEREN EMRİNDE ÇALIŞMAK, SSK İÇİN YETER ŞARTTIR
5510 sayılı kanunun 4. maddesine göre;
"...Bu kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;
a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar, ... sigortalı sayılırlar". Siz de işverenle gerek yazılı gerekse sözlü olarak hizmet akdi (iş sözleşmesi) yapacağınızdan sigortalı olmak zorundasınız, işveren de yapmak zorunda.

GEÇİCİ GÖREV BELGE GEREKTİRMEZ
Sizin işyeri merkezi dışında veya ülke dışında görevlendirilmiş olmanız da bu sonucu değiştirmez. Öte yandan yurtiçinde çalışan birisinin, işveren tarafından yurtdışında (gerek pazarlama gerek teknolojiyi takip vs.) görevlendirilmesi de mümkündür ve yurtdışında işverence görevlendirilen kişinin de sosyal güvencesi devam eder. Kendisine yazılı bir belge verilmesi şart değildir. İşveren talimatını sözlü olarak da verebilir. Herhangi bir makam veya mevki de ne işçiden ne de işverenden yazılı geçici görevlendirme yazısı talep etmez. Sadece iş kazası olursa, sosyal güvenlik denetim elemanı, işverene sözlü olarak "Kişiyi yurtdışında görevlendirdin mi?" diye sorabilir. Yazılı belge olmaksızın "Evet görevlendirdik" derse de olur.