Advertisement

BAKKAL-KASAP-MANAV-APARTMAN YÖNETİMİ DİKKAT! 2

Yasa tüm işyerlerinde 1 Temmuz 2014 günü yürürlüğe girdiğinde bakkal, kasap, manav ve apartman yönetimleri, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalacak, ama 1 -9 (10'dan az) işçisi olanlardantehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların giderlerini SGK karşılayacak. Az tehlikeli olanlar ise parasını ödeyecek
İşyerinde 9 veya daha az işçisi olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), illerde açacağı ihaleler sonrasında, ortak sağlık-güvenlik birimlerine (OSGB) ihale edecek ve bu işyerlerinin cebinden tek kuruş para çıkmayacak. İhaleyi alan OSGB, sanayi sitelerindeki tamirhane, tornacı, elektrik ustaları gibi işyerlerine yılda bir defa 1 saat iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile 3 yılda bir defa işyeri hekimi gönderecek.

İŞVERENE 3 YIL DESTEK
Kamu denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılacak kontrol ve denetimlerde; istihdam ettiği kişilerin sigortalılık bildiriminde bulunmadığı tespit edilen işverenlerden; tespit tarihine kadar yapılan ödemeler yasal faiziyle birlikte SGK tarafından tahsil edilecek ve işveren destekten 3 yıl süreyle faydalanamayacak.

AZ TEHLİKELİ OLANLAR
İşyerinde 9 veya daha az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde, yani bakkal, berber, manav, apartmanlarda 2014 yılı temmuz ayında yasa yürürlüğe girecek ve bu işyeri işverenleri OSGB ile sözleşme imzalayacaklar ve yıllık maliyetleri de işçi başına 30 ile 100 lira arasında değişecek. OSGB'nin doktoru bu işyerlerine 3 yılda bir defa 1 saat uğrayacak. OSGB'nin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı da yılda bir defa 1 saat uğrayıp, iş kazalarına karşı riskleri tespit ederek bu risklerin ortadan kaldırılmasını talep edecek.
NOT: Sınıfınızı öğrenmek için 26.12.2012 tarihli Resmi Gazete'ye bakınız.

 

İzmir SGK yönetimi hedef saptırma peşinde

Bu köşeden İzmir SGK yönetimini eleştiren yazılarım oldu. İzmir yönetimi şimdi, sanki eleştirilen kendileri değil de emir ve talimatla çalışan memurlarmış gibi davranıp yerel bir sendikayı da kullanarak bana ve birçok köşe yazarına mail göndertiyorlar. Sorun memurlarda değil, zaten zor çalışma koşullarında düşük ücretle çalışan memurlara diyecek lafım olmaz. Memurlar ile halkın, sigortalıların sorunlarına duyarsız yöneticilerdir yazılarımın muhatabı. Hedef saptırarak koltuklarınızı kurtaracağınızı zannetmeyin.