Advertisement

Bu köşeden defalarca "Hastaneden aldığınız özürlü rapor oranı yüzde 40 veya daha fazla ise Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu'nun oranı düşürmesine karşı dava açarsanız kazanırsınız" demiştik. Kazandılar da... Kazanılan davalardan sonra Maliye geri adım attı, artık Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu yok. Hastanenin raporuyla vergi indirim belgesi alınabilecek

30 Mart 2013 Cumartesi günü Resmi Gazete'de "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" bir kez daha değiştirildi. Seçime giderken özürlülere müjde gibi değişiklikler var.
2006 ve 2010 yılında Özürlü Ölçütü Sağlık Kurulu yönetmeliklerinde özürlüler aleyhine değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerle hastalıkların ve özrün oranları düşürüldü; bu sebeple 2006'da 13 milyon olan özürlü sayımız 2006 ve 2010 yılı değişikliklerinden sonra 8 milyona indi. Bugüne kadar daha az vergi ödemek ve SGK'dan daha erken emekli olmak adına özürlüler defterdarlıklara başvuruyor ve gönderildikleri hastanelerden yüzde 40'tan fazla rapor alsalar bile Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu oranı (yasadışı şekilde) yüzde 40'ın altına düşürüp vergi indirim belgesi
vermiyordu. Biz de "30 gün içinde vergi mahkemesinde dava edin" diyorduk. Dava açanlar kazandıkça Maliye geri adım attı. Yönetmelik yeni haline göre şöyle oldu:

VERGİ İNDİRİMİNE ESAS RAPORLAR
MADDE 15-(1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır." Bundan böyle artık hastanelerin sağlık kurullarının verdiği raporlardaki oranlar geçerli olacak, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu oranları düşüremeyecek. Çalışan özürlüler de artık daha kolay vergi indirim belgesi alacaklar ve emekli olabilecekler.

 

TEŞEKKÜRLER MUĞLA

Pazartesi günü Muğla Sanayi ve Ticaret Odası'nda (MUTSO), 6331 sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği ile Sosyal Güvenlikte Son Değişiklikler" başlıklı sunumum oldu. Öğle saatlerinde Muğla SGK'nın tecrübeli müdürü Ayhan Dorum Bey'e nezaket ziyaretinde bulundum. Makamında hunharca vurulan rahmetli Naci Şahin'den sonra müdürlükteki depresyonu gidermiş; birlikte Naci'mi de hayırla yâd ettik. Bu arada beşer dakika arayla bir yaşlı amca ve teyze ilçelerden geldiklerini ve emeklilik talepleri olduğunu ifade ettiler.
Ben bir çay ve kahve içinceye kadar bu iki yaşlının aylıkları bağlandı. İnanamadılar ve sevinçle gittiler. MUTSO'nun yeni binasındaki konferans salonu ağzına kadar dolu olduğu gibi 4 saat boyunca herkes pürdikkat idi. İlgilerine, konukseverliklerine teşekkür ederim.