Advertisement

Orman işlerinde vahidi fiyatla da olsa çalışanlar sigorta yapılmak zorunda. Hizmet tespit davası 5 yıl içinde açılır ama kamu için zamanaşımı yok

01.05.1966 doğumluyum. 1983-1984 yıllarında 3 ay ormanda çalıştım, sigortam yapılmamış. Sigortasız işçi göstermişler, yani sigortamızı ödemeden bizi vadi işçi olarak göstermişler. Maaş alırken maaş bordrolarına imza atıldı. Burada çalıştığıma dair maaş bordromu bulduğumda ormanı mahkemeye versem dava açıp kazanma şansım var mı? Bu olay gerçekleşeli 30 yıl oldu, bazı avukatlar "5 yılı geçince zamanaşımına uğrar" diyor. Zamanaşımına uğrar mı? ■ Mehmet Akgöz
Sayın okurum, hizmet tespit davalarında 5 yıllık zamanaşımı vardır ama bu şart normal işyerleri için geçerlidir. Kamuda çalışanlar için zamanaşımı yoktur. Bu sebeple kamuya ait orman işlerinde vahidi fiyatla çalışmışsınız. Yargıtay kararları gereğince vahidi fiyatla çalışanların sosyal güvencesi de sağlanmalı ve sigortalı olmalısınız. Ancak davayı kazanabilmeniz için çalıştığınız orman idaresinde resmi belgelerde size vahidi de olsa ücret ödendiğinin belgelendirilmesi gerekir. Konuyla ilgili size örnek bir karar veriyorum.


ÖRNEK KARAR

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2001/4674
Karar No: 2001/4855
Tarih: 18.06.2001

HİZMET TESPİTİ DAVASI (Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması)

SİGORTALI SAYILMA (Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması)

HİZMET AKDİNE DAYALI ÇALIŞMA (Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması)

TASNİF VE İSTİF İŞİNDE ÇALIŞAN KİŞİLER
(Hizmet Akdine Dayalı Olarak Çalıştığının Kabulü)

ÖZET: 506 sayılı yasanın 2. maddesine göre, bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan sigortalı sayılır. Bir kimsenin sigortalı sayılması için, hizmet akdine göre çalışması yeterli olup, ücretin ödenme biçimi sonuca etkili değildir. Ayrıca, tasnif ve istif işinde çalışan ve vahidi fiyat şeklinde ücret ödemesi yapılan kimselerin, hizmet akdine dayalı olarak çalıştığı Yargıtay'ın oturmuş ve yerleşmiş görüşlerindendir.

 

Erken emeklilik çıkarsa yararlanabilirsiniz

Ali Bey, sizi sürekli izlemeye çalışıyorum. Bir çalışan olarak, iyi ki varsınız. 08.09.1973 doğumluyum. 1989-1990 endüstri meslek lisesi mezunuyum. 18.09.1989'da sigorta sicil kartımı okulda aldım. Hizmet dökümümde ilk çalışmaya başladığım tarih 13.06.1990 ve şu an 6083 günüm var. Askerliğimi de 1996-1998'de yaptım. Bu bilgiler ışığında askerliğimi borçlansam sigorta başlangıcım geriye alınır mı? Yeni çıkacağı söylenen erken emeklilikten faydalanabilir miyim? ■ Fikri Er-Gebze
Sayın okurum, staj başlangıcı emekliliğe başlangıç sayılmıyor. Askerliğinizi de 1989'da sigortalı olduktan sonra yaptığınızdan borçlanmanıza gerek yok. Buna göre de 51 yaşında SSK'dan emekli olmaya hak kazanmışsınız. Ücretiniz şayet 2500 lira brütten az ise her çalıştığınız ve adınıza prim ödenen ay başına 2 lira düşmektedir. 25 yılı 18.09.2014 günü dolduracaksınız. Çıkacak yasa bu tarihe kadar çıkarsa (ben en geç Şubat 2014'te çıkacağını tahmin ediyorum) o zaman yaşınızı beklemeden daha az emekli aylığıyla emekli olabileceksiniz.