Advertisement

Emekli aylığındaki düşüşten kısmi çalışmayla kurtulma tüyosu vermiştik. Eksik istihdama geçenlerin sayısı 11 kat artmış

Bu köşeden defalarca "Çalıştıkça emekli aylıkları düşer, ama engelleme yolu var" demiştik. Özellikle asgari ücret veya buna yakın rakamlardan prim ödeyenlerin ileride emekli olduklarında alacakları maaş, her çalıştıkları-prim ödedikleri ay başında ortalama 2-3 lira düşer. SGK'ya bildirilen kazanç rakamı 2000-2500 liranın altında olan çalışanların emekli olduklarında alacakları maaş her ay düşüyor. Biz de bu düşüşten kurtulmanın yolunu vermiştik.

DÜŞMEYİ SİZ VE İŞVERENİNİZ ENGELLEYEBİLİR
Sizler prim ödedikçe, çalıştıkça emekli aylıkları düşmektedir. Düşüşü engellemenin yolu da var. Bu da günlük kazanç rakamının, tavan rakam olan 200 liraya çıkarılmasıdır. Mesela işvereniniz sizi SGK'ya ayda 1600 lira kazanıyor ve ayda 30 gün çalışıyor diye bildiriyorsa, bu durumda ileride alacağınız aylık her ay 1.5 lira gibi düşüyor. Buna karşılık yine aylık 1600 lira kazanç ile ayda 8 gün çalışıyor diye bildirirse bu sefer de her ay 5 lira gibi artar. İşverenin ödeyeceği prim değişmez. Son bir püf noktası daha vereyim: "30 günden eksik çalışmayı muhasebeci veya personel memuru kod 7 (puantajlı çalışma) ile bildirirseniz, ayrıca cebinizden genel sağlık sigortası primi de çıkmaz."
Normalde ayda 30 gün SSK'lı olunur, ama bu şekilde prim ödenince emekli aylıklarının düştüğünü bizden öğrenenler hemen önerimizi dikkate almışlar. SGK istatistiklerine göre, 2011 yılı Ocak ayında kısmi süreli çalışanların sayısı 16 bin 781 iken, 2012 Ocak ayında 79 bin 576'ya ve 2013 Ocak ayında 174 bin 892'ye ulaşmış durumda. Yani 2 yıl içinde haber ve duyurularımızdan sonra "emekli aylığı düşmesin" diye tedbir alanların sayısı 11 kat artmış durumda.


Küçükçekmece esnafı dert küpü

Ali Bey, biz Küçükçekmece İlçesi Kanarya Mahallesi esnafıyız. Yaklaşık 3 yıldır Küçükçekmece Kaymakamlığı talimatıyla devletin bütün kurumları dükkânlarımızı her üç ayda bir rutin olarak denetlemektedir. Ben bir mahalle terzisiyim, yanımda 2 kişi çalışmakta olup 2'sinin de sigortasını üç yıldır yapmama rağmen bu süre zarfında devlet işyerimi tam 6 sefer denetledi. Denetlemeye devletin bütün kurumları aynı anda geliyorlar. Terörle mücadele ekibi, asayiş ekipleri, Maliye denetim
ekibi, SGK denetim ekibi, İSKİ denetim ekibi, BEDAŞ denetim ekibi, İGDAŞ denetim ekibi, belediye ruhsat denetim ekibi... Hepsi aynı anda işyerimize giriyor; çalışan sayısı 2 olan işyerime giren devlet görevlilerinin sayısı 14; artık bıktık. Kaymakamlığa müracaat ettik, sonuç alamadık. Devlet tüm kurumlarını aynı anda üzerimize gönderiyor. Biz küçük esnafız, devlet bizden ne istiyor. Bu zulüm niye! Küçükçekmece İlçesi'nin çoğu mahallesinde aynı denetimler yapılıyor. Her üç ayda bir gelip ceza kesiyorlar, ödemeden yenisi geliyor. Kanarya'daki çoğu esnaf dükkânını kapattı. Denetimler başladığında dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu iş artık canımıza tak etti. Artık her şeyi göze aldık. Kimsenin ekmeğimizi, alın terimizi gasp etmesine izin vermeyeceğiz. Yardım edin bize.