Advertisement

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİM BORCU OLANLAR AFFI KAÇIRMAYIN

2004 yılından beri devamlı veya kesintili de olsa bir limited şirkete ortak olanlar veya A.Ş.'nin kurucu ortağı veyahut ortak-yönetim kurulu üyesi olanlar mutlaka 31 Mayıs tarihine kadar SGK'ya gidip affa müracaat etsinler

Nereden emekli olursa olsun emekli birisi eski 1479 sayılı kanun gereğince Bağ-Kur'a girecek bir faaliyette bulunursa yani vergi mükellefi olmuşsa, limited şirket ortağı olmuşsa veya anonim şirketin kurucu ortağı veya ortak-yönetim kurulu üyesi olmuşsa mutlaka bu ayın sonuna kadar SGK'ya gidip SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Prim) borcu için affa müracaat etmeli.

BORÇ GÖRÜNMEMESİ SİZİ ALDATMAMALI
Emekli olup da SGDP borcu çıkması gerekenlerden Maliye ile SGK iletişimi gerçekleştiğinden vergi mükellefi olan emeklilerin SGDP borçları, SGK sisteminde görünüyor ama geçmişte veya şimdi şirket ortağı olanların SGDP borçları, SGK ile Ticaret Sicil Memurlukları ile iletişim çok geç sağlandığından borçları SGK'da görünmüyor. Emekliler sakın buna aldanmayın, "SGK'ya gittim ama SGDP borcum çıkmadı, bundan sonra da çıkmaz" diye düşünmeyin. Listeler SGK'ya geldi ama sisteme girilemediğinden adınıza şu an borç görünmemesine aldanmayın. Mutlaka 31 Mayıs 201 3 gününe kadar af müracaatı yapın.
8.9.1999 tarihli 4447 sayılı kanun ile önce Bağ-Kur'dan emekli olup da işyeri olanlara başlayan SGDP sonrasında 2001 yılında diğer yerlerden (SSK, Emekli Sandıkları) emekli olanlardan vergi mükellefi olanlar için başladı. 2003 yılı ağustos ayında da şirket ortakları için başladı. SGDP borç hesabı da 1.10.2008 günü öncesi için farklı, 1.10.2008 sonrası için farklı hesaplanmaktadır. 2008 öncesi borçlar için Bağ-Kur'a sonrası için ise emekli olunan kuruma yapılması gerekmektedir. Bu sebeple, emekliler içerisinde adına vergi kaydı olanlar ya da şirket ortağı olanlar, SGDP borçları için kendilerine tebligat gelmesini beklemeden 31 Mayıs'a kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri'ne müracaat etsinler. Aksi takdirde, SGK tarafından SGDP borcu olanlara 31 Mayıs'a kadar tebligat yetiştirilemediği zaman, kolaylıklardan yararlanamazlar.


BORÇ FAİZİNİN YÜZDE 85'İ SİLİNİYOR

31 Mayıs’a kadar başvurulursa 6385 sayılı kanun gereği SGDP borç faizlerinin yüzde 85’ini silme ve 2 ayda bir olmak üzere 18 taksite kadar borç yapılandırma imkânı var.