Advertisement

Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı'nın 2. Avrupa Sosyal Güvenlik Forumu, SGK'nın ev sahipliğinde İstanbul'da dün başladı, bugün ve yarın da devam edecek

Forumun açılış konuşmasını Bakan Faruk Çelik yaptı. Konuşmasında, 2007 yılında kendisinin gerçekleştirdiği ve 2008 yılında uygulamaya koydukları “Sosyal Güvenlik Reformu”na da değinen Çelik "Ülkemiz için en uygun modeli geliştirdik. Bu konunun, popülizme kurban edilmemesi gerektiği bilinciyle hareket ettik. Yeni sistemle nüfusumuzun yüzde 83'ü sosyal güvenlik kapsamında. Sigorta prim gelirlerimiz, 2008'de 54 milyardan 100 milyar liraya, sigortalı çalışan sayısı 15 milyondan 18.2 milyona, gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 72'den yüzde 89'a ulaştı" dedi. Sosyal güvenlik hizmetlerini yerine getirirken teknolojiyi de çok yakından takip ettiklerini, MEDULA ve e-reçete sistemlerini, Alo 1 70 hattını hayata geçirdiklerini, biyometrik kimlik doğrulama sistemini de yıl sonunda uygulamaya koyacaklarını belirten Bakan Çelik, "Hayata geçirdiğimiz uygulamalar neticesinde halkımızın SGK hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39'dan yüzde 75'lere çıktı" dedi.

TÜRKİYE GELİŞTİYSE EMEKÇİ VE EMEKLİLERİN DURUMU NEDEN KÖTÜYE GİDİYOR?
Bakan konuşmasının devamında, ülkemizin son 10 yılda çok büyüdüğünü, dünyanın 16., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu, son 10 yılda ortalama yüzde 5.1 oranında büyüdüğünü de ifade etti. Ancak unutulan nokta, "gelir dağılımı" konusu. Evet Türkiye büyüyor ama emek ve emeklilerin üzerine basarak büyüyor. Milli gelirden emek ve emekli gelirleri oransal olarak çok düştü. Ülke büyürken, çalışanların ve emeklilerin geliri reel olarak düştü, geriledi, milli gelirdeki artış emek ve emeklilere yansıtılmadı.


Yasası var ama uygulamasını SGK daha beceremedi

Ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim. Parttime olarak çalışıyorum. Haftalık çalışma saatim sabit olarak 20 saattir. Ayın 4 hafta olduğu zamanlar 80 saat üzerinden 11 gün sigorta ödeniyor. Bazı ayların içinde 5 hafta bulunduğu için çalışma saatim o aylarda 100 saat oluyor ve sigortam o ay 14 gün olarak ödeniyor. Geri kalan günleri isteğe bağlı sigorta ödeyerek kapatmak istiyorum. Ancak aylarda değişiklik gösteren sigorta gün sayımı nasıl ayarlamam lazım. 11 gün yazsam 2 ayda bir 3 gün fazla öderim. 14 gün olarak yazsam eksik öderim. Ne yapmam lazım, bu sorumun cevabını SGK'dan alamadım. Rica ederim bana bir yol gösterin. Emre Yardım
Emre kardeşim, bu konuda SGK'dan cevap alamaman çok normal. Zira senin gibi ayda 30 günden az SGK'ya bildirilen sigortalıların, 30 günden eksik kalan sürelerini aybeay veya sonradan primini ödeyerek 30 güne tamamlayacak bilgisayar programı daha yazılamadı. Bu sebeple part-time çalışanların, eksik günlerini isteğe bağlı ödemek istemeleri halinde SGK onlara aylık 30 günlük isteğe bağlı prim borcu çıkarıyor. Sana ve senin gibi olanlara tavsiyem, aybeay ödememeniz, ileride emeklilik yaşınız gelince dilediğiniz kadar eksik günü dilediğiniz fiyatla satın almanızdır. Çünkü 6111 sayılı kanun ile değişik 5510/43. madde gereğince, "Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 sayılı kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri" tıpkı askerlik borçlanması gibi borçlanılabilmektedir. Bırak şimdi paran cebinde kalsın, sonra emeklilik günü eksiği tamamlarsın.