Advertisement

Cezaevinde kalanlar, emekli olmak istiyorlarsa kendileri veya vâsileri aracılığıyla isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödeyebilirler

Ali Bey, 1963 doğumlu babam memur olarak 23 yıl, 8 ay hizmeti varken işlediği bir suç sebebiyle cezaevine girdi ve 4 yıldır içeride. Babamın emekli olabilmesi için ne yapmamız lazım? ■ İsmi saklı
Sayın okurum, öncelikle babanıza geçmiş olsun, size de sabırlar diliyorum. Babanızın, memuriyete başlama tarihini yazmamışsınız ama 4 yıldır içeride ve yaklaşık 24 yıl memuriyeti var olduğuna göre, 1986 yılında memur olmuş olmalı. Bu doğru ise 49 yaşından sonra olmak kaydıyla (ki 49'u geçmiş) 25 yıllık hizmetle Emekli Sandığı'ndan memur sıfatıyla emekli olur. İkramiyesini de emekli olunca alırsınız. Alacağı emekli aylığı 1350 lira, ikramiye de yaklaşık 50 bin lira olacak.

İSTEĞE BAĞLI BAĞ-KUR'LU OLSUN
Askerlik süresini ödediniz mi bilmiyorum, önce babanızı isteğe bağlı Bağ-Kur'lu yapın, sonra varsa askerliği ödeyin, ardından da 25 yılı (9000 günü) tamamlayacak kadar isteğe bağlı Bağ-Kur'u ödemeye devam edin. Babanızın 5434 sayılı Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmesi için prim ödeme süresinin de 25 tam yıl (9000 gün) olması şarttır. 9000 günü, yani 25 tam yılı tamamlayınca da eski adıyla Emekli Sandığı, yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı'na (Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhiye-Ankara) açıktan emeklilik dilekçesi vereceksiniz. Gerek isteğe bağlı başvuru gerekse açıktan emeklilik başvuru dilekçelerini www.sgk.gov.tr'den bulabilirsiniz.
Memuriyet, askerlik ve isteğe bağlı Bağ-Kur toplamında 9000 günü (25 tam yılı) tamamlayınca da isteğe bağlıdan çıkış dilekçesi verin. Fazla süre ödemeniz işinize yaramaz.

ÖDEME RAKAMINIZ EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLEMEYECEK
Bu arada isteğe bağlı Bağ-Kur'lular, her ay ödeyecekleri rakamı da kendileri belirlerler. Ödemeyi belirleyecek rakam en az asgari ücret (1071 TL) ve en fazla da asgari ücretin 6.5 katı olan 6961.5 TL arasındadır. Bu iki rakam arasında dilediğiniz bir rakamı da tercih edebilirsiniz. Hangi rakamı tercih ederseniz edin, aylık ödeme rakamı bunun yüzde 32'sidir. Mesela asgari ücreti seçerseniz 1071x0.32= 342.72 TL aylık prim ödemeniz gerekir. İsteğe bağlı Bağ-Kur'a 3.5 yıldan (42 aydan) az prim öderseniz de babanız memuriyetten yani TC Emekli Sandığı'ndan emekli olacak. Bağ-Kur'a ister yüksek ister düşük ödeyin, Emekli Sandığı'ndan alacağı maaş değişmeyeceğinden en düşükten (342.72) ödemenizi tavsiye ederim. Yüksek para ödemeyin, ama farkını da bilin diye söylüyorum. Babanız Bağ-Kur'a prim ödeme süresi içinde vefat ederse, bu sefer Emekli Sandığı'ndan değil, son prim ödediği Bağ-Kur'dan (dul-yetim) maaş bağlanacağından ve Bağ-Kur'a ödenecek rakamlardan maaş bağlanacağından prim ödeme rakamı önemli olacaktır. Özetle, ölmezse Emekli Sandığı'ndan, ölürse Bağ- Kur'dan emekli aylığı bağlanır.