Advertisement

Habertürk duyurdu, böbrek hastalarının aylıkları kurtuldu. Böbrek hastası olup SSK ve Bağ-Kur'dan malulen emekli edilenlerin, böbrek nakli olduklarında malullük aylıkları kesiliyordu. 2010 yılı Aralık ayında, yapılan değişiklikle böbrek nakli olanların malullük aylıkları kurtuldu

HABERTÜRK Gazetesi'nden Ceyda Erenoğlu, 2 Nisan 2010 günü yaptığı haberde, "450 lira için diyalize razıyım" diyen böbrek hastalarının dramını ele almıştı. Zira pek çok böbrek hastası, "malulen emekli aylığı kesilir" diye organ naklinden kaçıp diyalize girmeye razı oluyordu.

DİYALİZE GİRENLER MALULEN EMEKLİ EDİLİR
Gerek eski 1479 ve 506 sayılı kanunlar gereğince, gerekse yeni 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, haftada 3 günden fazla diyalize girmek zorunda kalan böbrek hastaları, yeterli prim ödeme gün sayıları (en az 1800 gün) varsa malulen emekli edilmektedir.
01.10.2008 günü öncesinde SSK veya Bağ-Kur'dan malulen emekli olmak için rahatsızlığın en az 2/3 oranında olması gerekiyordu. Bu oran 1 Ekim 2008 gününden itibaren yüzde 60 olarak değiştirildi.
Malulen emekli edilen Bağ-Kur ve SSK'lılar, sonrasında yine SGK kapsamında böbrek nakli olurlarsa "Artık malul değilsiniz" denilerek aylıkları kesilip ortada bırakılıyorlardı.
Zira 16.7.2006 tarihli ve 26230 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, diyaliz tedavisi gören böbrek hastalarının özür oranı yüzde 90 iken böbrek nakli (transplantasyon) olan kişilerde oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.
■ Diyaliz tedavisi gerektiren kronik böbrek yetmezliği % 90
■ Renal transplant (Transplante böbreğin fonksiyonları da değerlendirilecek ve eklenecektir) % 40

YENİ YÖNETMELİK HEPSİNİ KURTARDI
16 Aralık 2010 günü Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelik ise 2006 yılında çıkarılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırdı ve özür oranlarını değiştirdi. Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40'tan yüzde 70'e çıkarıldı.
Bu değişiklik sonrasında artık malulen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur'luların malullük aylıkları kesilmeyecek.
■ Diyaliz tedavisi gerektiren kronik böbrek yetmezliği % 90
■ Renal transplant % 70

Aylığı kesilenler SGK'ya müracaat etsin

16 Aralık 2010 gününden önce böbrek nakli oldu diye malullük aylıkları kesilen böbrek nakilliler hemen SGK'ya müracaat etsinler, kesilen aylıkları 16 Aralık 2010 gününden itibaren tekrar bağlanacaktır. Bu arada BÖHAK Derneği Genel Sekreteri Fatih Arıcı'ya da bu yeni uygulama için teşekkür etmek gerekiyor.

Topluluk çalışanlarına semeri iade edildi!

Yurtdışında çalışmaya götürülen sigortalıların eşeği, semeriyle birlikte çalınmıştı. Torba Kanun ile eşek yok ama semer iade edildi. Bu sigortalılar emeklilik primlerini ceplerinden ödemeye devam edecek ama artık ödedikleri SSK'ya sayılacak

SORU:
Ben 1.5 yıldır Irak'ta çalışıyorum, işveren yalnızca sağlık sigortamızı yatırıyor. Emeklilik gün primlerini bizim yatırmamız gerekiyor. Geriye dönük veya nasıl bir yol izlemem gerekli? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim; şimdiden teşekkür ederim. İbrahim


Sayın okurum, 30.09.2008 gününe kadar geçerli olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 86'ncı maddesi gereğince, ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde Türk işverenler tarafından istihdam edilen Türk işçilerinin sosyal güvenlikleri, Topluluk Sigortası ile sağlanmaktaydı.

TOPLULUK SİGORTASI'NDA SAĞLIK VE İŞ KAZASI YOKTU
Eski Topluluk Sigortası uygulamasına göre SSK, sadece uzun vadeli sigorta kolları dediğimiz yaşlılık-malullük ve ölüm sigorta kolları için işverenlerinizden yüzde 25 oranında prim almakta ama işverenler ve işçiler istese dahi (kanunda emredildiği halde) iş kazası-meslek hastalığı, analık ve hastalık primlerini almıyordu. Daha doğrusu SSK tarihi boyunca kısa vadeli sigorta kolları için Topluluk Tip Sözleşmesi hazırlamamıştı. Bu nedenle de sizler orada iş kazası geçirip vefat etseniz veya sakat kalsanız bile herhangi bir sosyal sigorta yardımı yapılmamaktaydı. Öte yandan sizlere ve de ailelerinize hastalık-analık sigortası yardımları da yapılmamaktaydı.

REFORMUN İLK HALİNDE HEPSİ SİZLERE VERİLMİŞTİ
2007 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecekken ertelenen 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun (Sosyal Güvenlik Reformu'nun) ilk halinde ise, yurtdışında Türk işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin sanki Türkiye'de sigortalı da yurtdışına geçici görevle gönderilmiş gibi yüzde 35 oranında prim ödenerek tüm sigorta kollarına tabi sigortalı olarak çalıştırılması öngörülmekteydi. Yani bütün primleriniz ödenecekti ve bu primleri işverenleriniz ödeyecek, defterlerine de gider yazacaklardı. Sizler ve aileniz de diğer SSK'lılar gibi tüm sigorta çeşitleriden yararlanacaktınız.

TORBA KANUN DURUMU DEĞİŞTİRDİ
Torba Kanun ile ödeyeceğiniz isteğe bağlı sigortalar artık Bağ-Kur’a değil, SSK’ya sayılacak. Öte yandan, siz isteğe bağlı ödeme yapmamışsınız ama Irak’ta geçen sürenizi isterseniz yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’deki gün sayılarınıza ilave ettirebilirsiniz.

Müteahhitler bastırdı olan size oldu

5754 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı SS ve GSS Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan ülkelerde Türk işverenlerin yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında emeklilik primi olan uzun vadeli sigorta kolu primleri alınmayacağı, sadece yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranlarda kısa vadeli sigorta kolları primi ile yüzde 12.5 oranında genel sağlık sigortası primi alınarak kısa vadeli sigorta hükümleri uygulanacağı, isteyen işçilerin uzun vadeli primlerini isteğe bağlı sigorta ile ödeyebilmeleri öngörülmüştür. Yani, işverenleriniz bundan böyle sizler için yüzde 25 yerine yüzde 13.5 ile yüzde 19 arasında değişen oranda kısa vadeli sigorta primlerini ödeyecek, emeklilik primini ödemeyecek. Ama sizler emekli olmak istiyorsanız, kendi emeklilik primlerinizi isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyebileceksiniz.

PATRON GİBİ GEÇ EMEKLİ OLACAKTINIZ
Emeklilik primlerini yüzde 20 oranında cebinizden ödeyeceksiniz ama bu primleri Bağ-Kur'a sayılacağından SSK'lı gibi değil Bağ-Kur'lu gibi emekliliğiniz söz konusu olacaktı. Yani 5000 değil 9000 günle emekli edileceğiniz gibi ileride emekli olduğunuzda 400450 TL gibi emekli aylığınız olacaktı.