Advertisement

SSK'dan emekli olmak isteyen engelliler, Maliye Bakanlığı'ndan vergi indirim belgesi talep ederler. Ancak yetkili hastanelerin yüzde 40 üzerinde verdikleri raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu genelde düşürür ve belge vermezdi. Yargı şimdi diyor ki, "Hastanenin oranı geçerlidir, Merkez Sağlık Kurulu'nun rapor oranında indirim yetkisi yoktur"

Ali Bey, 05.02.1979 doğumluyum. Sol gözümde menenjit hastalığında dolayı bir görme bozukluğu var. Bununla ilgili askerlik çağım geldiğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden "Askere uygun değildir" raporu verildi. 2003 yılında Şişli Etfal Hastanesi'nden ilk önce otobüslerde kullanmak için bir kart çıkardım, % 65 verildi. Sonra aynı dönemde özürlü olarak çalışmak için tekrar başvurdum, bu sefer % 45 verildi. Daha sonra yine başvuru yaptım, % 40 verildi. Bu sefer de vergi indiriminden yararlanmak için başvuru yapmıştım. Ancak bu raporum Maliye tarafından yüzde 27'ye düşürülerek vergi indirim talebim reddedildi. H sınıfı sürücü belgesi almak istediğimde de alabilir miyim? Kenan Yıldız

Kenan Bey, siz ve sizin gibi engellilerin yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporlarıyla vergi indirim belgesi istemesi sonrasında raporlarınızın gönderildiği Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu, genellikle rapor oranını düşürüp ret cevabı veriyor. Ancak yargı artık buna dur diyor. Maliye'den alınan vergi indirim belgesi iki önemli işleve sahiptir. Birincisi daha az gelir vergisi ödersiniz ve elinize daha çok ücret geçer. Tablodaki rakamlar kadar aylık gelirleri vergiden muaf tutulur.
İkincisi de elinde vergi indirim belgesi olan SSK'lılar, yaş şartına bağlı olmaksızın erken emekli olurlar. Vergi indirim belgesi almak için işyerinden alınacak hizmet belgesiyle defterdarlıklara veya gelir idaresinin illerdeki temsilcilerine müracaat edilir.

VERGİ İNDİRİM BELGESİ NASIL ALINIR?
Elinizde yetkili hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu varsa bu rapor da eklenir. Rapor
yoksa defterdarlık sizi yetkili hastanelerden birine sevk eder. Hastane raporundan sonra
defterdarlık raporunuzu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu'na gönderir. Merkez Sağlık Kurulu da genelde bütün raporların oranlarını düşürür ve düşürme durumuna göre yüzde 40 ve daha fazla ise vergi indirim belgesi verilir, değilse reddedilir. Yetkili hastanelerden alınmış bütün raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu incelemeden geçirip oranlarını düşürmektedir. Ancak bir okurumuz tavsiyemiz üzerine konuyu mahkemeye aksettirince
mahkeme, "Maliye'nin rapor düşürme yetkisi yoktur" dedi.

***

DAVA İÇİN RET KARARI ŞART

Yetkili olan Şişli Etfal Hastanesi'nden yüzde 43 oranlı rapor alıp vergi indirimi için Maliye'ye müracaat eden E.Ö.'nün yüzde 43 raporu, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yüzde 35'e düşürülmüş ve vergi indirim talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine vergi mahkemesinde dava açan okurumuz davayı kazanmış ve söke söke mahkeme eliyle vergi indirim belgesi almıştır.
Danıştay ve vergi mahkemelerine göre, Maliye Merkez Sağlık Kurulu'nun rapor oranını düşürme yetkisi yoktur.

DAVA NASIL AÇILIR?
Öyleyse bugüne kadar rapor oranları düşürülerek vergi indirim belgesi alamayanlar davayla bu belgeleri alıp emekli olabilirler. Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir ret kararı olması gerekir. Zira vergi mahkemelerinde dava açma süresi, ret kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte ret alanlar, yeniden Maliye'ye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler. Eğer tekrar ret gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresinde cevap verirseniz davayı kazanırsınız.