Advertisement

Tam Gün Yasası'nın uygulanmaya başlamasından sonra muayenelerin azaldığı ameliyatların durduğu gibi haberler uçuşmaya başladı. Buna karşın Sağlık Bakanı Tam Gün'de geriye dönüş yok restini de çekti. Tam Gün, uygulanmaya başlandı ama rakamlarda düşme görünmüyor

Sağlık Bakanımız, üniversite hastanelerinde 10 bin hekim öğretim üyesi var bunlardan sadece 650 kadarının muayenehanesi var diyor. Sanırım yakında 650 sayısı daha da aşağılara düşer. Daha önce kamu hastanelerinde başlatılan Tam Gün, Danıştay kararları ve sonrasında yapılan birtakım düzenlemelerle 1 Ağustos 2011 günü uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaya göre muayenehanesi olan üniversite öğretim üyeleri ne kendi hastanelerinde ne anlaşma yaptıkları diğer özel hastanelerde hasta bakamayacaklar, ameliyat yapamayacaklar sadece öğrencilerin eğitimiyle ilgilenecekler.

ÜNİVERSİTEDE TAM GÜN
Aslında, sağlıkta var olan piyasalaşmanın ilkel boyutu, muayenehanelerle başlamıştı. Hastalar muayenehanelerden geçmeden, hastaneye yatırılamıyor, bıçak parası ödenmeden ameliyata alınmıyor, hatta ameliyat sonrası dikişlerin alınması için de muayenehane adres gösteriliyordu. Hekimlik ahlakına yakışmayan bu durum maalesef yıllar boyunca süre geldi, Tabip Odaları da bu duruma seyirci kaldılar ve çözüm arayışına girmediler.

ÇÖZÜMÜ TAM GÜN BULDU
Tam Gün, hekimlerin kendi aralarında ve mesleki kuruluşlarıyla çözüm bulamadıkları, hastaların muayenehaneden geçmeden hastanede tedavi edilememesi anlayışına bıçak gibi çözüm getirdi. Tek başına muayenehaneyle para kazanacaksan git muayenehanede çalış ama artık hastanede iş yapamazsın denmeye başlandı. Yani, muayenehanen yoksa işte poliklinik işte muayenehane dilediğin gibi çalış, performansına göre para al, muayenehanen varsa hastane de poliklinik de yapamazsın, ameliyat da dendi. Kaç gündür annem dolayısıyla hastanelerdeyim hem de 24 saat, binlerce hastayla ve yakınıyla konuştum içlerinden bir tanesi bile Tam Günü şikâyet etmedi. Hemen hepsi Allah razı olsun bizi muayenehaneden kurtardılar diye hükümete dua ediyorlar. Hatta, yüze yakın hekimle samimi görüşmeler yaptım sadece 3-4'ü Tam Gün' ü eleştirdi, geri kalan 96'sı Tam Gün'ü sistem olarak doğru buldu.

Tablo 'iş yavaşlamadı' diyor
Tabloya baktığımızda 2008-2009-2010 ve 2011 yılının ilk beş ayında, gerek muayene gerekse de işlemlerde azalış değil artış olduğu açık. Sağlık Bakanı haklı, iş azalmıyor ama muayenehanesi olup de eski düzenin devamını isteyenler, sistemi tıkamaya çalışıyorlar.

 

Tam Gün'ün eksiği sağlıkçıların ücreti

Görüştüğüm hekimlerden Tam Gün' ü beğenenlerin ise eleştirisi var ve bana göre de haklılar. Diyorlar ki, liselerden en iyi dereceyle mezun olduk, en üst sıralardan üniversiteye girdik, 6-7 yıl çok zorlu tıp eğitiminden geçtik. Yetmedi gece gündüz TUS çalıştık, üstüne 4-5 yıl uzmanlık eğitimi aldık. Yaş geldi 35'e ve uzman olarak işe başladık, 3-4 bin lira maaşımız var. Performansı tavana çıkarsak bile 6-7 bin liraya ulaşamayız ve bu performansla 2-3 yıl çalışsak ölürüz. 35 yaşında uzmanım, evim yok, orta düzey bir arabam var. Bu kazançla ne zaman ev alacağım belli değil, çocuğuma iyi bir eğitim verebilmek için maddiyata ihtiyacım var, gelecekten korkuyorum. İşte bu durumda hekimlere hak vermemek elde değil. Tam Gün'e evet ama hekimlere de hak ettikleri rakamları vermemiz şart.
Halk Tam Gün'ü, hekimler de dolgun maaşı hak ediyorlar.