Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley ve Goldman Sachs stratejistlerine göre, hisse senetleri bu yıl yaşanan sert satışlara rağmen şirket kazançları ve zayıf tüketici talebi kaynaklı büyük riskleri hâlâ tamamen yansıtmıyor.

Her iki banka geçtikleri bir bilgi notunda, “Hisse senedi risk primi, tüketicilerin geri adım atmasıyla birlikte marj baskısı ve düşük talep kaynaklı artan büyüme risklerini yansıtmıyor” diyen Michael Wilson liderliğindeki Morgan Stanley stratejistleri, “Fed’in yükselen fiyatları faiz artışlarıyla kontrol altına almaya çalıştığı bir dönemde tüketicilerin karamsarlaşması ABD ekonomisi ve Borsası için hayati bir risk taşıyor” ifadelerini kullandı.

Buna ek olarak David J. Kostin liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri de ABD’de gelir tahminlerinin hâlâ olması gerekenden yüksek olduğunu ve aşağı yönlü daha fazla revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Geçtiği bir notta, “Bu yıl yaşanan sert satışlara rağmen S&P 500 hisse değerlemeleri kötümser olmaktan çok uzakta” diyen Kostin, “Şaşırtıcı derecede yüksek gelen enflasyon verisi Fed’in enflasyonla mücadelesinin hisse değerlemeleri için bir tavan sınır koyduğunu söyledi” değerlendirmesinde bulundu.

ABD enflasyonu Mayıs ayında 40 yılın yeni zirvesine doğru ulaşırken, Tüketici Güveni Haziran ayı başında 1978'e kadar olan verilerdeki en düşük seviyesine geriledi.

Son satışlar ayı piyasasının işareti olabilir

Açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte yatırımcılarda oluşan Fed’in sonbahara kadar agresif bir faiz artırımı serisine gireceği endişeleri nedeniyle cuma günü ABD’de borsa ve vadeli piyasalarda yaşanan satış dalgasının S&P 500’ün tekrar ayı piyasasına girebileceğine işaret ettiği değerlendiriliyor.

Wilson mevcut durum için, "Güvendeki düşüş sadece talep açısından ekonomi ve piyasa için bir risk oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda Cuma günkü enflasyon verisiyle birleştiğinde Fed'i enflasyonla mücadele için şahin bir yolda tutuyor" değerlendirmesinde bulunurken Morgan Stanley stratejisleri marj baskısı ve düşen tüketici talebinin piyasa tarafından fiyatlandığını ve fazla stok riskinin hisse senedi fiyatlarına yansımaya başladığına dikkat çektiler.

Morgan Stanley stratejistleri, bir resesyondan kaçınılabilirse Ağustos ortasından sonuna kadar S&P 500 için "Daha güvenilir bir destek seviyesi" olarak Cuma günkü kapanıştan 3400 puan veya yaklaşık yüzde 13 daha düşük bir seviyeye işaret ediyor.