Advertisement
HABERLER ABONE OL

"Jamaran" haber sitesine göre, Şemhani, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ayrıntılarına dair basın mensuplarına bilgi verdi.

Şemhani, "Irak'ta tutulan paranın dönüşünü sağlamak için temel ihtiyaç ürünlerinin satın alımını yapacak yeni bir mekanizma oluşturacağız." dedi.

BAE ziyaretinde imzalanan ekonomik işbirliğine yönelik anlaşmalara değinen Şemhani, "BAE'li yetkililerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde İran'daki Döviz piyasasının durumunu iyileştirmeye katkı sağlayacak İranlı iş adamlarının döviz sorunlarının çözülmesi konusu görüşüldü." ifadelerini kullandı.

Çin ve BAE ziyaretlerini İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin talimatıyla gerçekleştirdiğini aktaran Şemhani, Irak ziyaretinin de bu kapsamda yapıldığını kaydetti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, geçtiğimiz günlerde, Pekin yönetiminin aracılığıyla gerçekleştirilen İran-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin yeniden başlatılması görüşmelerinin ardından BAE ve Irak'ı ziyaret etmişti.

İran'ın bloke edilmiş mal varlığı

İran-Irak Ortak Ticaret Odası Genel Sekreteri Hamid Hüseyni, 10 Mart'taki açıklamasında, Irak bankalarında İran'a ait yaklaşık 18 milyar doların tutulduğunu belirtmişti.

ABD'nin ekonomik yaptırımları nedeniyle İran'ın ihracat karşılığı Çin, Hindistan, Güney Kore ve Irak gibi birçok ülkede yaklaşık 40 milyar dolara varan bloke edilmiş parası bulunuyor.