Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japon kamuoyunda koronavirüs salgınıyla ve salgının ekonomik etkileriyle yeteri kadar mücadele etmediği için popülaritesini kaybeden Japonya Başbakanı Yoshihide Suga iddialı bir teşvik paketine imza attı.

Suga, ülke ekonomisinin koronavirüs salgını dolayısıyla yaşadığı olumsuz etkileri önleyebilmek için 700 milyar doları aşan bir teşvik paketinin hayata geçirileceğini belirtti. Salgına karşı mali destekler içeren pakette krediler, yatırımlar ve harcamalar yer alacak. Paketin yaklaşık yüzde 26'sı için üçüncü bir ilave bütçeden kısmi fonlama sağlanacak.

Başbakan Suga resmi konutunda yaptığı açıklamasında paketin şirketleri ve istihdamı korumak, ekonomiyi yeniden düzenlemek ve yeşil ve dijital ekonomide yeni büyüme potansiyellerini geliştirmek için tasarlandığına dikkat çekti. Suga aynı zamanda paketle tıbbi faaliyetlerin ve yaşlıların bakımına yönelik harcamaların da destekleneceğini söyledi.

Ülkede 3. çeyrek büyümesi beklentileri aştı

Japonya'da yeni teşvik paketi açıklanırken 3. çeyreğe ilişkin son büyüme verisi de geldi. Revize veriye göre ülke ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 22,9 büyüdü. Daha önce açıklanan veri yüzde 21,4 olmuştu. Böylelikle Japonya'da son 52 yılın en hızlı büyüme rakamı kaydedildi.

Suga'nın popülaritesi düşüşte

Japonya Başbakanı ülkesinde ekonomik toparlanmanın ivme kazanması için mücadele ederken politik olarak da popülaritesini korumaya çalışıyor.

Eylül'de göreve gelen Başbakan Suga'nın Kasım ayındaki yüzde 63’lük kamuoyu kabul oranı, son araştırmaya göre yüzde 50’lere düştü.

Kyodo ajansının araştırmasına göre, Suga'nın kamuoyunda beğenilmeme seviyesi yüzde 19,2’den yüzde 32,8’e yükselirken, kabinenin öncelik vermesi istenen gündem maddesi yüzde 76,2 ile Kovid-19 ile mücadele oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 55,5'i hükümetin koronavirüs ile mücadelesini yetersiz buluyor.