Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomi yönetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir dönemdir vurguladığı kredi hızındaki yavaşlama eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte kredi kartı harcamalarının yatay seyrettiği görülüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 10 Eylül haftası itibariyle konut kredilerindeki büyüme yüzde 2,1'e kadar geriledi. Bu rakam 2019 Aralık ayından bu yana kaydedilen en düşük rakam oldu.

Benzer eğilim taşıt kredilerinde de yaşandı. 10 Eylül haftası itibariyle taşıt kredileri büyümesi yüzde 42,7 oldu. İhtiyaç kredilerindeki büyüme hızı ise yüzde 15,5'e kadar geriledi.

Üç kredi kaleminde büyüme hızları gerilerken, kredi kartlarındaki büyüme hızının yatay bir seyir içinde olduğu görüldü. 10 Eylül haftası itibariyle kredi kartlarında büyüme son 5 haftadır yüzde 40 seviyesinde seyrediyor.

Önlemlerin etkisine dikkat çekilmişti

Ekonomi yönetiminin açıklamaları da kredi büyümesi üzerinde önlemlerin etkili olmaya başladığına işaret etmişti. Son olarak Kocaeli'de konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, iç talebin dengeli artışını destekleme amacıyla makro-ihtiyati önlemlerin uygulamaya alındığını ve bu tedbirlerin olumlu etkisini kısmen görmeye başladıklarını söyledi.

Konu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) metinlerine de yansıdı. Son toplantının özetlerinde konuyla ilgili olarak, son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için alınan makroihtiyati tedbirlerin yeterliliğine dikkat çekilirken bireysel kredilerin daha ılımlı bir büyüme sergilemesinin, enflasyon görünümü ve dış denge üzerindeki riskleri sınırlamak için önemli olduğuna dair yaptığı vurgu korundu.

Temmuz başında önlemler açıklanmıştı

Temmuz ayı başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), makro ihtiyati tedbirler kapsamında kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini kuyum, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 3'er ay düşürürken, taşıt alımlarında kredi vade sınırlarını nihai fatura değerlerine göre 12'şer ay indirmişti.

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin, basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 6 aydan 3 aya, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 9 aya indirilmesine karar verilmişti.

Öte yandan televizyon alımlarındaki 3 bin 500 TL sınırının 5 bin lira olarak belirlenerek, fiyatı 5 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında kredi taksit sınırının 9 ay olarak belirlenmesi, fiyatı 5 bin lira ve üzerinde olan televizyon alımlarında 4 ay olarak uygulanmasına devam edilmesi kararı alınmıştı.