Advertisement

ABD hisse senedi vadelileri, teşvik görüşmelerine ilişkin yatırımcı iyimserliğinin etkisiyle Salı günkü işlemlerde yükseldi. Asya hisseleri Wall Street'te kaydedilen zayıf seansın ardından geriledi.

S&P 500 Endeks vadelileri Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin görüşmelerde fikir ayrılıklarının azaldığını söylemesinin ardından tırmandı. Japonya, Avustralya ve Güney Kore hisseleri düşerken, Çin ve Hong Kong hisseleri dalgalandı. Avrupa vadelileri düşüşle açılacağını işaret ediyor.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.77 civarında kaldı ve dolar önemli paraların çoğu karşısındaki kayıplarını korudu. Yen düştü ve offshore yuan Temmuz 2018'den beri en güçlü seviyeye yakın işlem gördü. S&P 500 Endeksi son seansta yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimine dek olası bir paket üzerinde uzlaşma için zaman daralıyor.

Avustralya Doları, merkez bankası başkan yardımcısının kısa vadeli faizlerin sıfırın altına düşebileceğini söylemesinin ardından düştü. Petrol, OPEC+ toplantısında üretim kısıntılarının Ocak'tan itibaren daha da azaltılması yönündeki mevcut planda olası bir değişikliğe gidilmesine ilişkin yorum yapılmamasının ardından kayıplarını artırdı.

Yatırımcılar teşvik görüşmelerinden 3 Kasım'dan önce bir sonuç çıkma ihtimalini değerlendiriyorlar. Fed politika yapıcıları pandeminin tetiklediği resesyondan toparlanmayı desteklemek için daha fazla mali teşvik çağrısında bulundu. Pelosi'nin yardımcısı tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Pelosi ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in koronavirüs destek paketi konusundaki "farklılıklarını azaltmaya devam ettiği" belirtildi.

New York'ta Oanda kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Riskli varlıklar cesaret kıran virüs haberleri, seçime kadar bir sonuç vermeyecek sayısız teşvik görüşmesi ve merkez bankalarının bekle-gör duruşunu korumaları sonrasında riskli varlıklar cazibesini kaybediyor." dedi.

Küresel koronavirüs vakaları 40 milyonu aştı ve pandemi yavaşlama sinyali vermiyor. ABD'de bazı eyaletlerdeki vaka artışı seçime iki hafta kala Başkan Donald Trump için zorlayıcı oluyor.