Advertisement

Asya hisse senetleri, traderların Fed'den bu ay gelebilecek genişlemeci beklentilerini azaltmasıyla haftaya temkinli bir şekilde başladı. Petrol İran Körfezi'ndeki gerilimin etkisiyle yükseldi.

Sydney'den Bombay'a hisse senetleri geriledi. Avrupa hisse vadeli kontratları haftaya cansız bir başlangıcı işaret etti. S&P 500 Endeks vadelileri ABD Borsasının Cuma günü düşmesi sonrasında yatay seyretti. ABD Hazine tahvilleri traderların Fed'den bu ay 50 baz puan faiz indirimi gelebileceği yönündeki beklentilerini azaltmasıyla fazla değişmedi. Çin'in teknoloji start-upları için yeni hisse senedi borsası pozitif açıldı. İşlem gören 25 hisse senedinin tamamı yükseldi. Buna karşın Şanghay hisse senedi göstergesi yaklaşık yüzde 0.5 geriledi. Yen düştü.

Bu hafta bilançolar hız kazanırken, Fed gelecek haftaki politika kararı öncesinde politika iletişimiyle ilgili sessizlik dönemine girdi. Ticaret tarafında, bazı Çinli şirketler -ABD tarım ürünleri alımıyla ilgili araştırma yapmaları dolayısıyla- vergi muafiyeti başvurusunda bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık bir hafta kadar önce Çin'in ABD tarım ürünlerinde alımlarını artırmamasından dolayı eleştiride bulunmuştu.

Oanda Corp. stratejisti Edward Moya, “Bilanço dönemi çok pozitif başladı, ancak önemli endekslerdeki fiyat hareketi öyle olmadı. Piyasalar kırılmayı bekliyormuş gibi görünüyor ve bu kırılma bu hafta gerçekleşebilir.” dedi.

Çin'in “Star” piyasasında ortalama yükseliş yüzde 160 oldu. Buna karşın çoğu gün içi zirvesinden geriledi. Çin, Alibaba Group Holding Ltd. veya Tencent Holdings Ltd. gibi teknoloji şirketlerini New York veya Hong Kong'a kaybetmemek için yeni Star borsasının kuruluşunu gerçekleştirdi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 05:50'de fazla değişmedi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.6 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzd 0.6 azald
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 çekildi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.1 azaldı

Döviz

Yen yüzde 0.3 düşüşle dolar karşısında 107.98 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yaun yüzde 0.1 değer kazanarak 6.8791'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1216'da fazla değişmedi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yaklaşık yüzde 2.05'te kaldı.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 2 baz puan azalarak yüzde 1.33 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.7 tırmanarak 56.02 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,427.10 dolara yükseldi.