Advertisement

(14:25'te güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların Çin'in yorumlarında ticaret anlaşmasının ilk fazına ilişkin ilerleme işaretleri aramaları ile birlikte gerilerken, Asya hisse senetleri karışık seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, seyahat şirketleri ve bankaların öncülüğünde düştü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün rekor seviyede kapatması sonrası, Çin'in ABD ve Çin'den ticaret müzakerecilerinin yaptıkları telefon görüşmesinde belli konularda görüş birliğine vardıklarını ve temas halinde kalma konusunda anlaştıklarını açıklamasına rağmen hafifçe geriledi. Dolar beş günlük yükselişin ardından kazancını korudu.

İnternet devi Alibaba Group Holding Ltd. Hong Kong'daki ilk işlem gününde yüzde 6.6 yükseldi, ancak lokal hisse senetleri, kentin lideri Carrie Lam'in Pazar günkü yerel seçimlerin ardından yeni önerilerle gelmekten kaçınmasının ardından diğerlerine göre daha kötü performans gösterdi.

ABD ile Çin arasında kısmi ticaret anlaşmasının imzalanacağına ilişkin umutlar ve bunun yanında aralarında aracı kurum Charles Schwab Corp. ve lüks ürünler devi LVMH'nin de bulunduğu şirket satın alma haberleri küresel hisse senetlerinde rallinin sürmesini sağladı. Çin'de Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada ticaret görüşmeleri,nde ilerleme olduğunu işaret ederken, Hong Kong sorunu Pekin'in ABD büyükelçisini Hong Kong'un içişlerine karıştıkları gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırması ile birlikte önemli bir gerilim kaynağı olarak kalmaya devam ediyor.

Aralarında Richard McGuire'ın da bulunduğu Rabobank stratejistleri, hazırladıkları notta, "Ticaret anlaşması konusundaki gelişmeleri, bunun ne kadar zaman alacağının bilinmemesinden dolayı sağlıklı bir kuşkuculukla birlikte, olumlu bir beyan olarak alıyoruz," dedi ve "Ticaret anlaşmasına ilişkin önemli bir ilerleme, Hong Kong'da süregelen protestolar tarafından dengelenecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar ticaret konusundaki anlaşmazlığın dünyanın en büyük ekonomisi ABD' üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu anlamaya çalışmaya devam ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisi için bardağın yarısından fazlasının dolu olduğunu söyleyerek, rekor uzunluktaki ABD büyümesine ilişkin olumlu tonunu korurken, aynı zamanda faizlerin muhtemelen bir süre değiştirilmeyeceğinin işaretini verdi.  Piyasada dikkatler bugün açıklanacak olan ABD Tüketici Güveni ve aralarında Best Buy Co. Inc.'nin de bulunduğu şirket karlarına çevrildi.

Diğer taraftan, Bitcoin düşüşünü onuncu güne taşıyarak rekor uzunluktaki düşüş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Salı günü tüketici güveni verisi açıklanacak.
*Salı günü kar açıklayacak şirketler arasında Best Buy Co. Inc., Dell Technologies Inc., HP Inc. ve Dick’s Sporting Goods Inc. yer alıyor.
*ABD'de Çarşamba günü tüketici harcamaları, GSYH, işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı tüketim malları verileri açıklanacak.
*ABD'de Perşembe Şükran Günü tatili dolayısıyla hisse senedi ve tahvil piyasaları kapalı olacak.
*Euro Bölgesi'nde Ekim ayı enflasyon rakamları Cuma günü açıklanacak.
*Kore Merkez Bankası Cuma günü politika kararını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:23'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.
*İspanya'da IBEX Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2858 seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1017 seviyesinde kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 108.95 seviyesinde kaldı.
*Bitcoin yüzde 0.5 düşerek 7,179 dolara geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.74 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.36 seviyesine düştü.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.162 seviyesini gördü.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.088 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 58.22 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 2.1 düşerek ton başına 85.36 dolara indi.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,457.99 dolara çıktı.

(14:25'te güncellendi)