Advertisement

(16:20'de güncellendi)

Hisse senetleri ve tahviller Salı günü, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinden gelen yorumların yatırımcıların dünyanın en büyük merkez bankalarının daha gevşek para politikalarına gideceğine ilişkin beklentilerini güçlendirmesinin ardından ralli yaptı.

Standrd & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq 100 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları, Stoxx Europe 600 Endeksi ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri yukarı yönde hareket etti. Japonya'da Topix Endeksi trendin tersine seyretti. Euro, AMB Başkanı Mario Draghi'nin ekonomik görünüm iyileşmezse ek teşviklere ihtiyaç duyulabileceğini söylemesinin ardından aşağıya döndü. Bu hareket, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, AMB'yi bölge ihracatını daha rekabetçi kılmak için euroyu zayıflatmakla itham etmesinin ardından kısa süreliğine tersine döndü. AMB'nin üç yetkilisi, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, faiz indiriminin teşvikler arasından ilk adımı oluşturabileceğini kaydetti.

Öte yandan, bugün açıklanan veriler, Almanya'da ekonomik görünüme yönelik güvenin Haziran ayında dramatik bir şekilde kötüleştiğini gösterdi ve bu durum AMB'nin ek teşviklere gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Avrupa ülke tahvilleri, İtalya ve Yunanistan tahvillerinin öncülüğünde sıçrama yaparken, ABD Hazine tahvilleri de değer kazandı. Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ilk kez yüzde 0 seviyesine düştü ve bu ülke de gösterge tahvil faizlerinin negatif bölgeye düştüğü Avrupa ülkeleri listesine girmeye hazırlanıyor. Petrol, OPEC ülkelerinin halen üretim kısıtılarını görüşmek üzere bir toplantı tarihi belirleyememesi ve buna bağlı olarak bu kısıntıların uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin belirsizliğin artmasının ardından dalgalı seyretti.

Tüm dünyada merkez bankalarının artan ticaret gerilimlerinin küresel ekonomi üzerindeki baskısının güçlenmesi sonucu daha gevşek para politikalarına yönelmesi ile birlikte, yatırımcılar Fed'in yarınki toplantıda faiz indirimleri olasılığına ilişkin işaret verip vermeyeceğine bakıyor. Fed toplantısı gündemin en üst sırasını işgal ederken, bu haftaki diğer önemli olaylar arasında AMB'nin Portekiz'deki toplantısı, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın politika açıklamaları yer alıyor.

Avustralya, Rusya, Hindistan ve Şili merkez bankaları kısa bir süre önce para politikalarını gevşetmişlerdi. Avustralya Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, para politikasınınd aha da gevşetilme olasılığının gevşetilmemesinden daha fazla olduğunu açıkladı.

Diğer taraftan, Bitcoin dört günde yüzde 17 değer kazandıktan sonra sakinleşti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek. Öte yandan, Norveç, Brezilya, Tayvan ve Endonezya merkez bankalarının da toplantıları var.
*Fed'in politika toplantısı Salı günü başlayacak ve faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Yetkililerin, kısmen artan ticaret anlaşmazlıklarının neden olabileceği olumsuzluklardan dolayı,  ABD ekonomisine destek için faiz indirimi konusunu tartışması bekleniyor.
*İngiltere'de Salı günü, Başbakan Theresa May'in istifasının ardından ülkeyi yöneten partide kimin liderliğe getirileceğine ilişkin ikinci  oylama yapılacak.
*İngiltere'de Çarşamba günü Mayıs ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak.
*İngiltere'de perakende satışlar verisi Perşembe günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:27'de yüzde 1.3 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Fransa'da CAC-40 Endeksi yüzde 1.8 ile beş ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı.
*Hong Kong'da hang Seng Endeksi yüzde 1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 yükseldi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 108.23 seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düştü.
*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1.3 değer kazandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.03'e indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan inerek yüzde 0.793 seviyesine düştü.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 20 baz puan düşüşle yüzde 2.103 seviyesine geriledi.

Emtia

*Altın yüzde 0.9 sıçrayarak ons başına 1,351.29 dolara yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 52.14 dolara ulaştı.

(16:20'de güncellendi)