Advertisement

Asya hisse senetleri, traderlar ekonomik verilerle yoğun geçecek haftada Fed Başkanı'nın yorumlarını beklerken, ABD hisse vadelileriyle birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Hong Kong ve Çin hisseleri, kısmen Pekin'in faiz sistemi reform planının etkisiyle bölgenin kazançlarına öncülük etti. Tokyo, Seul, Sydney ve S&P 500 Endeksi'nde de hisseler yükseliş kaydetti. Wall Street'te Cuma günkü pozitif kapanış ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları algıyı destekledi. ABD Hazine tahvili faizleri, geçen hafta görülen birçok yılın en düşük seviyesinden -resesyon endişelerini tetiklemişti- toparlanmaya devam etti. Yen ve dolar fazla değişmedi.

Piyasa volatilitesi Ağustos'ta sert yükselirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kansas Fed'in Cuma günkü yıllık Jackson Hole konuşması, ABD'li politika yapıcıların Temmuz'daki faiz indiriminin ardından indirimleri sürdürüp sürdürmeyeceğine dair ipucu verebilir. Ticaret konusunda konuşan Larry Kudlow, müzakerecilerin ABD ile Çin arasındaki son telefon görüşmesinde “olumlu haberler” ürettiğini belirtti. Trump, görüşmelerin sürdüğünü onaylarken anlaşma imzalamaya hazır olmadığını söyledi.

Sydney'de UBS Asset Mangement Australia tahvil birimi yöneticisi Anne Anderson, “Bu hafta, özellikle Başkan Powell'ın mesajını güçlendirmesi ve ekonominin yönüne ilişkin net bir fikir olduğu konusunda aynı fikirde olduklarını göstermesi için bir fırsat. Bu korkunun dağılması gerekiyor.” dedi.

Yatırımcılar aynı zamanda bu hafta ABD ve Euro Bölgesi için PMI verilerini takip ediyor olacak. Asyalı yatırımcıların dikkatleriyse Hong Kong'daki gelişmeler üzerinde.

Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan'daki petrol ve doğal gaz tesislerine yönelik drone saldırılarının Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin altını çizmesinin ardından tırmandı.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endekis Tokyo saatiyle 13:32'de yüzde 0.5 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 tırmandı.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.5 arttı. Dayanak endeks yüzde 1.4 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.3 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 196.37 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 7.0561 seviyesine geldi.
Euro/Dolar paritesi 1.1091'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan artarak yüzde 1.58 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 4 bp artışla yüzde 0.92'ye yükseldi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1 yükselerek varili 55.40 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 1,509.18 dolara geriledi.