Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratları, yatırımcıların Joe Biden için başkanlık seçimine yönelik cesaret verici sinyallerin etkisini ve teşvik paketi görünümünü değerlendirmesiyle çoğu Asya hissesiyle birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, faizlerin Çarşamba günü yükselmesinin ardından fazla değişmedi.

Avustralya ve Japonya hisse senetleri yükseldi, Hong Kong hisseleri düştü. Asya hisse senedi göstergesi üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. S&P 500 Endeks vadelileri, endeksin önceki seansta yüzde 1.7 yükselmesinin ardından tırmandı. Dolar düştü. Yeni Zelanda Doları, merkez bankasının daha fazla teşvik vermeye hazır olduğunu belirtmesinin ardından değer kaybetti.

Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump'ın teşvik görüşmelerini durdurmasının ardından Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile hava yolu şirketlerine yönelik bir destek paketine ilişkin görüşmelerde açıklık sinyali verdi. Anketler Biden'ın kritik önemdeki belirsiz bazı eyaletlerde Trump ile farkı açtığını gösterdi.

Kamala Harris ile Mike Pence, başkan yardımcılığı münazarasında ekonomi ve ABD'nin koronavirüse yönelik adımları gibi konuları tartıştı.

Melbourne'de Pepperstone Financial araştırma biriminin yöneticisi Chris Weston, "Seçim öncesinde mali teşvik münazarası devam ederken, asıl soru piyasaların bir 'mavi dalga' senaryosunu fiyatlamış olup olmadığı. Ayrıca, piyasa daha az ikna olmuş olsa da çirkin bir rekabet senaryosu göreceğiz." dedi.

Fed'in 15 - 16 Eylül toplantı tutanakları Çarşamba günü yayınlandı. Tutanaklar, bazı ABD'li merkez bankacıların Fed'in varlık programının geleceğine ilişkin daha fazla düşünüp taşınmak istediğini göstererek programı ileride artırıp azaltmak konusunda açık olduklarının sinyalini verdi.

Ülkeler artan koronavirüs enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Fransa rekor sayıda yeni vaka açıkladı ve İtalya'da enfeksiyonlar Nisan'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Trump, Regeneron'un hazırladığı bir antikor karışımının iyileşmesinde kilit rol oynadığını dile getirdi. Şirketin hisseleri seans sonrası işlemlerde yükseldi.

ABD'li yetkililer dijital platformların ulusal güvenliği tehdit ettiği endişelerinden dolayı geçen haftalarda Ant Group’un Alipay ve Tencent Holdings Ltd.’nin WeChat Pay'ine yönelik olası kısıtlamalarla ilgili görüşmelere başladı.

Petrol, dört haftanın ilk stok artışını işaret eden veri sonrasında kaydedilen Çarşamba günkü düşüşün ardından dalgalandı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06.00'da yüzde 0.3 yükseldi. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 1.7 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 arttı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 yükseldi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Yen dolar karşısında 105.97 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 düşüşle 6.7382 seviyesinden alıcı buldu.
Euro/Dolar karşısında yüzde 0.1 yükselişle 1.1770'e tırmandı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 0.78 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 3 bp artışla yüzde 0.87 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili 39.97 dolarda fazla değişmedi.
Altının onsu 1,886.31 dolarda fazla değişmedi.