Advertisement

Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesiyle birlikte yeni yıla uzanan güçlü risk iştahı da olumsuz etkilendi. Yen destek bulurken ABD hisse vadelileri geriledi. Petrol yükseldi.

ABD'nin Bağdat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısında İranlı üst düzey askeri bir yetkilinin öldürüldüğü yönündeki haberlerin etkisiyle Asya hisse senetleri kazançlarını geri verdi ve ABD Hazine tahvili vadelileri yükseldi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in sert misilleme açıklaması riskten kaçışı hızlandırdı. Söz konusu gelişmeler S&P 500 Endeksi'ni Perşembe günü rekora taşıyan yükseliş havasını sonlandırdı.

Singapur'da Saxo Capital Markets Pte.'den Kay Van-Peterson, “Temsilci (İran) karşısında temsilciden (Suudi Arabistan ve ABD) doğrudan İran destekli güçler ve ABD güçlerine doğru ilerliyoruz. Ancak insanlar gelecek hafta ile Ocak ortasına kadar tam olarak dönmüş olmayacaklar. Bu nedenle likidite azlığı aşağı yönlü aşırı tepkiye neden olabilir.” dedi.

Hisse senetleri traderların tatil dönüşü Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) politika desteği haberleriyle karşılaşmalarıyla 2020 yılına güçlü başladı. ABD Başkanı Donald Trump bu hafta başında Çini le kısmi ticaret anlaşmasını 15 Ocak'ta imzalamayı beklediğini söylemişti. Ancak Pekin söz konusu tarihi henüz teyit etmedi. Yatırımcılar Cuma günü açıklanacak ISM imalat verisiyle birlikte dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığına ilişkin fikir sahibi olacak.

ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları Londra'da işlem gören Brent petrolün varil fiyatını 69.16 dolar ile Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine gerçekleştirilen drone saldırılarından bu yana görülen en yüksek seviyesine taşıdı. New York'ta işlemn gören WTI petrolü 63.84 dolar ile Mayıs'tan beri en yüksek gün içi seviyeyi gördü.

Bank of Singapore Ltd. Döviz stratejisti Moh Siong Sim, Bloomberg Television ile gerçekleştirilen mülakatta “İran'ın nasıl yanıt vereceğine bağlı. Bir şey söylemek için çok erken.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Hong Kong saatiyle 13:15'te yüzde 0.7 düştü. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.8 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 düşerken Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.4 azaldı.

Döviz

Yen dolar karşısında 0.4 artışla 108.13 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan kuru yüzde 0.2 düşüşle 6.9716 oldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1169'dan alıcı buldu.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.2 düşüşle 1.3125'e geriledi.

Tahviller

ABD Hazine tahvili faizleri yüzde 0.4 yükseldi. Tokyo tatili nedeniyle nakit işlem geçmiyor.
10 yıl vadelilerin faizi Perşembe günü 4 baz puan düşüşle yüzde 1.88 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 9 bp düşerek yüzde 1.25'e geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 3.1 yükselişle varili 63.10 dolar oldu.
Altın yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 1,540.05 dolara yükseldi.