Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü küresel piyasalarda ses getiren 20 milyar dolarlık satışın arkasındaki isim Bill Hwang'ın yarattığı etki haftanın ilk işlem gününde de etkili olmaya devam ediyor.

Hwang teminat tamamlama çağrısı sebebiyle yüklü miktarda hisse satışları küresel piyasalarda kendini özellikle ABD hisse vadelilerinde gösterdi. Cuma günü yüzde 1,7 yükselen S&P 500 vadelileri ilk işlemlerde yüzde 0,6 düşüş kaydetti. Asya’da ise bu etki görülmedi.

Kurtarma ekibinin Ever Given gemisini Süveyş kanalından kurtarmasıyla petrol fiyatlarında düşüş hızlandı. Bloomberg Dolar Endeksi sınırlı bir yükseliş kaydederken gelişmekte olan ülke para birimlerinde kayıplara Meksika pezosu öncülük etti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2 baz puan günlük düşüşle yüzde 1,66’ya geriledi.

Piyasaları sarsan teminat tamamlama çağrısı

Cuma günü küresel çapta 20 milyar dolarlık satış işleminin arkasındaki gizemli yatırımcının Archegos Capital Management kurucusu Bill Hwang olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg'in haberine göre aralarında Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın da olduğu bankalar, bazı pozisyonların aleyhine hareket etmesinden sonra Hwang’ı hisse satmaya zorladı. Satılan hisseler arasında Viacom CBS, Discovery, Baidu ve Tencent Music gibi Amerikan ve Çinli medya şirketleri öne çıktı. Teminat tamamlama çağrısının tetiklemesiyle ortaya çıkan dev satışın etkilerinin ise devam ettiği belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre Morgan Stanley Pazar günü yüklü miktarda Viacom CBS hissesi satmak istedi. Satışa konu hisselerin hacmi cuma kapanışına göre 2 milyar dolardan fazla oldu. Nomura ise, Archegos bağlantılı işlemlerden dolayı ciddi zarar etti. Nomura’nın zarar uyarısı sonrası hisseleri yüzde 15 geriledi.

Goldman ise Hwang olayının önemli oyuncusu olarak dikkat çekti. 2012’de ‘insider trading’ suçunu kabul eden Hwang, şirketin kara listesinde bulunuyordu. Ancak on milyonlarca dolar komisyon gelirinin çekiciliği ile Goldman Hwang’ı kara listeden çıkardı.