Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell’dan faiz indirim iyimserliğini azaltacak bir açıklama gelmemesi küresel çapta hisse senetleri, tahvil ve emtia piyasalarında ralliyi başlattı. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik yeni rekor seviyelere ulaştı. S&P 500 yüzde 0,9’luk yükselişle 5 bin 200 puan barajını aştı. Amerikan hisse vadelileri de rallinin uzun soluklu olabileceğine işaret etti.

Asya Pasifik hisseleri de Fed’den olumlu etkilendi. MSCI Asya Pasifik endeksi son dört aydan fazla bir süre içinde en iyi gününü yaşıyor. Teknoloji şirketlerinin öncülük ettiği rallide Japon Nikkei 225 yüzde 1,7, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,8 yükseliş kaydetti.

Çarşamba günü iki baz puan gerileyen ABD 10 yıllık thavil getirisi bu sabah Asya işlemlerinde iki baz puan daha düşerek yüzde 4,259’a geriledi. Çarşamba yüzde 0,4 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 ekside ve 1.234 puan seviyesinde. Japon yeni sekiz işlem günü içinde ilk kez dolara karşı güçlendi.

Fed üç faiz indirimi tahminini korudu

Amerikan merkez bankası Fed’in yetkilileri enflasyondaki son yükselişten endişe duymadıklarını göstererek bu yıl için üç faiz indirimi beklentilerini korudu, tahvil varlıklarını azaltma hızını yavaşlatma sinyali verdi.

Yetkililer oybirliğiyle gösterge federal fonlama faizini beşinci toplantıda da 2001’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,5 aralığında bırakmaya karar verdi.

Medyan faiz tahminlerine göre Fed üyeleri federal fonlama faizinin 2024 yılı sonunda yüzde 4,6’ya ulaşacağını düşünürken, üyelerin beklentileri farklılık gösterdi. Fed’in noktasal grafiği, 10 yetkilinin bu yıl üç veya daha fazla çeyrek puanlık indirim öngördüğünü, dokuzunun ise iki veya daha az indirim beklediğini gösterdi.

Üyeler 2025 yılı için ise aralık ayında dört faiz indirimi tahmin ederken şimdi sadece üç indirim öngördü. Başkan Jerome Powell, yetkililerin Mayıs veya Haziran ayındaki toplantılarında faizleri düşürüp düşürmeyecekleri sorulduğunda, ilk indirimin muhtemelen “bu yılın bir noktasında” olacağını tekrarlayarak daha fazla detay vermedi.

Powell son aylarda enflasyonda yükseliş olduğunu gösteren son verileri büyük ölçüde görmezden gelerek, “Çoğu kişinin görüşüne göre bu güveni sağlamamız ve faiz indirimlerinin gerçekleşmesi hâlâ muhtemel” dedi.

Powell Fed’in bilanço küçültme hızını “oldukça yakında” yavaşlatmanın uygun olacağını söyledi. Konuşma sonrası yatırımcılar Fed’in haziran ayında faiz indirimlerine başlama olasılığının arttığı yönünde fiyatlama yaptı.