Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta gerçekleşen Fed toplantısından gelecek yıl faiz indirimlerine gidileceği beklentilerinin çıkmasıyla küresel Borsalar yükselişlerini bu sabah da sürdürürken, Asya endeksleri buna ek olarak Çin Merkez Bankası'nın likidite enjeksiyonundan da destek buldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ağustos başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de yükseliyor. Fed toplantısı ile %4,02 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kıran ABD 10 yıllık tahvil getirisi üç günde 31 baz puan geriledikten sonra bu sabah 2 baz puan artışla %3,94 seviyesinde.

Altın, yine Fed etkisiyle, haftayı yükselişle tamamlama yolunda ilerliyor. Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız 4 işlem gününde %2’ye yakın değer kaybetti.

Fed’den daha erken, daha hızlı indirim beklentisi

Wall Street’in en büyük bazı bankalarının ekonomistleri faiz toplantısından hareketle, Fed’in faiz oranlarını gelecek yıl daha erken ve daha hızlı indirmesi yönünde beklentiler açıklamaya başladı. Goldman Sachs ekonomistleri, Mart ayından itibaren faiz indirimlerinin istikrarlı bir seyir izleyeceğini düşünüyor. Goldman’ın Jan Hatzius liderliğindeki ekonomi ekibi, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ve gıda ile enerji maliyetlerini hariç tutan temel PCE fiyat endeksinin gelecek yılın sonuna kadar %2,1’e gerileyerek %2 seviyesindeki hedefe ciddi şekilde yaklaşmasını bekliyor.

“Hedefe daha hızlı dönüş ışığında, FOMC’nin artık daha erken ve daha hızlı faiz indirimi yapmasını bekliyoruz” diyen Goldman ekonomistleri şu anda Mart, Mayıs ve Haziran ayları için 25’er baz puanlık faiz indirimleri ve çeyreklik bazda bir ilave hamleler öngörüyor.

Barclays, bu haftaki Fed toplantısı öncesinde tek indirim beklerken, şimdi 2024’te üç indirim yapılacağını düşünüyor. Marc Giannoni ve Jonathan Millar’ın da aralarında olduğu Barclays ekonomistleri, gelecek yıl, Haziran ayından itibaren her toplantıda yapılacak üç çeyrek puanlık faiz indirimi bekliyorlar. Ekonomistler daha önce Aralık 2024’te tek bir faiz indirimi bekleniyorlardı.

JPMorgan da gevşeme döngüsünün başlangıcına ilişkin görüşünü Temmuz ayından Haziran ayına kaydırdı. Fed’in 2024’te beş kez faiz indirimine gideceğini öngören JPMorgan Ekonomisti Michael Feroli, enflasyon verilerinin iyileşmesi ve Fed’den gelen sinyaller nedeniyle artık politika gevşemesinin Temmuz yerine Haziran ayında başlayacağını tahmin ettiğini söyledi.