Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de Cuma günü açıklanan haziran ayı perakende satışlar verisi yüzde 1 ile beklentilerden güçlü artsa de daha sonra açıklanan Michigan Üniversitesi verileri ülkede uzun vadeli tüketici enflasyonu beklentilerinin Temmuz başında düştüğünü ortaya koydu. Buna göre gelecek 5-10 yıl için enflasyon beklentisi yüzde 2,8 ile tahminlerin altında açıklandı.

Verinin ardından Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü aralıksız iki güne taşırken, dolar yeni haftanın ilk işlemlerinde tüm G-10 para birimleri karşısında değer kaybediyor. Enflasyon beklentilerindeki düşüş ABD uzun vadeli tahvillerine talebi de artırdı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi cuma günü 4 baz puan düşüşle yüzde 2,9152’den kapandı.

Wall Street endeksleri Cuma günü bir yandan açıklanan veriler ve bilançoları izlerken, bir yandan da Fed’in faiz artırımının makul bir seviyede olacağı beklentisiyle banka hisseleri öncülüğünde yükseliş kaydetti. Citi’nin ikinci çeyrek bilançosunun desteğiyle ABD banka hisseleri cuma günü 18 ayın en hızlı değer artışına imza attı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde Goldman Sachs ve BofA’nın bilançoları izlenecek. Cuma günü S&P 500 yüzde 1,92, Nasdaq 100 yüzde 1,83 tırmanırken; endeksler haftalık bazda ise yüzde 1 civarı düşüş yaşadı. Asya’da Japonya tatilde; Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endeksleri haftaya düşüşle başladı ancak daha sonra yükselişe geçti.

Özellikle de düzenleyici kurumun mortgage boykotu nedeniyle bankalara daha fazla kredi verme çağrısı üzerine Çin banka ve konut hisseleri tırmandı. Çin Merkez Bankası’nın ekonomiye destek sözü ve ABD vadeli endekslerindeki yükseliş de Asya hisselerini olumlu etkiledi.

Merkez bankaları haftası

Bu hafta Japonya (BoJ), Avrupa (AMB), Endonezya, Ukrayna ve Güney Afrika merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. AMB’nin 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz artıracağı tahmin ediliyor. Bloomberg anketine göre ana refinansman oranı, marjinal borç verme imkanı ve mevduat faizinde 25’er baz puanlık artış bekleniyor.

BoJ’un politika denge faizini -yüzde 0,1, 10 yıllık getiri hedefini de yüzde 0’da tutması beklenirken; Endonezya ile Ukrayna merkez bankalarının faizleri sırasıyla yüzde 3,50 ile yüzde 25’te bırakacağı tahmin ediliyor. Güney Afrika Merkez Bankası’nın ise politika faizinin yüzde 4,75’ten yüzde 5,25’e yükseltmesi bekleniyor. Kararını cuma günü açıklayacak olan Rusya Merkez Bankası’nın ise politika faizini yüzde 9,50’den yüzde 8,75’e indireceği öngörülüyor.