Bloomberg HT Haberler Lagarde: Petroldeki düşüş dünya için iyi Rusya için kötü
HABERLER

Lagarde: Petroldeki düşüş dünya için iyi Rusya için kötü

  • IMF Başkanı Lagarde, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomiye net bir destek sağlayacağını ancak Rusya dâhil olmak üzere enerji üreten ülkeler için risk oluşturduğunu söyledi

Giriş: 02 Aralık 2014, Salı 07:05
Güncelleme: 02 Aralık 2014, Salı 11:07

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomiye net bir destek sağlayacağını ancak Rusya dâhil olmak üzere enerji üreten ülkeler için risk oluşturduğunu söyledi.

Lagarde geçtiğimiz ay petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 18’lik gerileme üzerinde Washington’da yaptığı yorumlarda, “Net bir tabanda, bu durum muhtemelen küresel ekonomi için olumlu. Ancak Rusya için söz konusu düşüş ‘kayda değer bir tehdit’ teşkil ederek kırılganlığı ve hassasiyeti artırıyor ve bunu biliyorlar. Reaksiyonun ne olacağını görmek geriyor” dedi.

Lagarde’ın açıklamaları, beklentilerden zayıf olan küresel toparlanma ile birlikte dünyanın jeopolitik görünümünü yeniden şekillendiren ABD’nin yüksek petrol üretiminin sağladığı faydalar ve oluşturduğu tehlikelere işaret ediyor. Lagarde, petrol fiyatlarındaki yüzde 30’luk bir düşüşün çoğu gelişmiş ekonomilerdeki büyümeye yüzde 0.8 ve ABD için yüzde 0.6’lik destek sağlayabileceğini belirtti. Lagarde, “İhracatçılar darbe alırken, toplam temelde net bir destek sağlanıyor” ifadesini kullandı.