Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Monex Europe Kıdemli Piyasa Analisti Ranko Berich Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Cumhur Örnek'e konuk oldu. Fed'in faiz indirimlerine başlamasıyla gelişen piyasalara fon akışlarının artacağını söyleyen Berich "Ancak gelişen ülkelerin kendine has riskleri var. ABD-Çin ticaret savaşında  bir kriz olursa herşey tersine dönebilir" yorumunu yaptı.

Gelişen piyasalarda  yılın ilk yarısında en büyük kazananın Türk Lirası olduğunu belirten Berich "Lira ve Rus rublesi çok iyi performans gösterdi. Bu iki ülkenin kendine has riskleri azaldı." dedi. Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin kötü olmadığını ifade eden uzman TL'de daha fazla ralli için TCMB'nin para politikasında bağımsız olduğunu göstermesi gerektiğini savundu.

Berich Merkez Bankası'nın yakın zamanda faiz indireceğini ancak dikkatli davranması gerektiğini kaydederek "enflasyon düşüyor, Fed'in faiz indirimleri de Merkez Bankası'na alan yaratacaktır. Ama yine de Türk Lirası'nda daha fazla değer kaybı olmaması için  Merkez Bankası dikkatli olmalı" şeklinde konuştu.

G20 ZİRVESİNDE 2 KRİTİK NOKTA

Bu hafta gerçekleşecek G20 zirvesinde 2 önemli konu olduğuna değinen Berich "ABD - Çin ticaret savaşları bitecek mi buna odaklandık çünkü bu durum ekonomilerde yavaşlamaya neden oluyor. Her 2 taraf da ticaret savaşını hızlandırmayı istemiyor gibi ama tarifeler de devam edecek gibi görünüyor. Yani burada bir çözüm çıkmayabilir.

Türkiye'nin S400 konusu da önemli olacak. ABD'den Türkiye'ye yönelik yaptırım olup olmayacağı soru işareti. Piyasalar G20 zirvesinde bu konuyu yakından takip edecek." dedi.