Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en zengin kişisi Elon Musk, Demokratların en fazla kendi servetini vurabilecek ‘milyarderlere vergi’ konusuna ağırlık vermesi ile birlikte, parasını ‘insanlığın Mars’a ulaşması ve aklın ışığını korumak” için kullanmayı planladığını söyledi.

Tesla CEO’su Musk, Washington Post muhabiri Christian Davenport’un, teklif edilen planda Musk ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un önümüzdeki beş yıllık dönemde 50 milyar dolar ve 44 milyar dolara kadar çıkabilecek vergi faturalarının Mars’a yönelik bir misyon için kullanılabileceği yolundaki tweet’ine yanıt verdi.

Tesla hisselerindeki güçlü artışın etkisi ile net serveti 292 milyar dolara ulaşan Musk, Twitter yoluyla milyarderler vergisi aleyhine açıklamalarda bulundu. Musk, daha önce attığı bir tweet’te, asıl sorunun harcamalar olduğunu ve tüm milyarderlere yüzde 100 vergi getirmenin ABD’nin ulusal borcunda sadece “küçük bir etkisinin” olacağını kaydetti.

Elon Musk, diğer bir tweet’inde, milyarderleri hedefleyen realize edilmemiş sermaye kazançları vergisi teklifinin er ya da geç orta sınıflara genişletilebileceğini belirtti ve “Er ya da geç, diğer insanların parasını tüketecekler ve ardından size gelecekler” dedi.

Milyarderlere vergi getirilmesi görüşülüyor

Demokratların Başkan Joe Biden’ın 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşabilecek sosyal harcamalar planının maliyetini dengeleyebilmek ve partinin uzun vadeli hedeflerinin çoğunu yasalaştırabilmek için aradığı çareler arasında yüksek gelirlilerin vergilerini artırmak da yer alıyor. Ancak Demokratlar bunu nasıl gerçekleştirecekleri konusunda anlaşmaya varmış değil ve bu durum, müzakerelerin devam etmesi ile birlikte, partinin anlaşmaya varmada zorlandığı birçok sorundan birini oluşturuyor.

‘Milyarderlere vergi’ olarak adlandırılan Senatör Ron Wyden ve diğerlerinin hazırladığı bu plan, süper zengin sınıfın en az 1 milyar dolarlık varlığa sahip ya da üç yıl üst üste 100 milyon dolar geliri olan dar bir kısmını hedefliyor ve bu kimseleri hisse senetleri gibi halka açık işlem gören varlıklar için realize edilmemiş kazançları üzerinde yıllık bir vergi ödemeye zorluyor.

Temsilciler Meclisi’nin vergi hazırlamadan sorumlu Gelirleri Artırma (Ways and Means) Komisyonu Başkanı Richard Neal, çarşamba günü yaptığı açıklamada, milyarderlere vergi teklifinin Kongre’den geçmesi için destek olmadığını ve bunun yerine, Temsilciler Meclisi’nin Senato ile 10 milyon dolardan fazla kazananların en üst gelir vergisi oranının üzerine yüzde 3 ek vergi getirilmesini görüştüğünü kaydetti.