Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Negatif faiz sunan tahvillerin toplamı, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) “parasal genişleme” programını yeniden başlatabileceğinin işaretini vererek küresel tahvil rallisini desteklemesiyle 12.5 trilyon dolar ile rekora ulaştı.

Küresel tahvil piyasası ekonomik büyümenin yavaşladığı yönündeki endişeler ve ABD, Avrupa ile Asya'daki merkez bankalarının genişlemeci politikaya gitmek zorunda oldukları yönündeki beklentilerden destek buldu. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının devam etmesi yatırımcı kaygılarını tetikledi ve tahvil faizlerinin düşmesini sağladı.

Fed'in bu yıl üç kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor ve AMB Başkanı Mario Draghi de Salı günkü konuşmasında enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında gevşemeyi sürdürmesi durumunda bankanın faiz indirimine gidebileceğinin ve tahvil alımlarına devam edebileceğinin sinyalini verdi.

Draghi'nin güvercin duruşu tahvil piyasalarında yeni bir sarsıntıya neden oldu. 714 milyar dolar değerinde tahvil Draghi'nin açıklamalarının etkisiyle Salı günü eksi bölgeye geçti. Bloomberg verilerine göre eksi bölgede işlem gören tahvillerin piyasa değeri 2016 zirvesini aşarak 12.5 trilyon dolar ile rekora tırmandı. Mevcut durumda küresel tahvil piyasası ortalama yüzde 1.76 faiz veriyor. Söz konusu rakam Kasım ayında yüzde 2.51 idi.

ISI Evercore stratejisti Krishna Guha, ABD Başkanı Donald Trump ile Xi Jinping'in görüşmesinin küresel ticaret savaşlarında gerilimin hakiki ve sürekli bir düşüşün başlangıcı olmaması halinde AMB Temmuz – Eylül döneminde teşvik programına başlayacaktır.” dedi.