Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'nin 'Patronlar Kulübü'nden faizleri kalıcı düşürmek için reformların hızlandırılması çağrısı geldi.

Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "Faiz oranlarını kalıcı olarak düşürmek istiyorsak enflasyonu düşürmemiz, ekonomik reformları yapmamız, siyasi ve jeopolitik riskleri hafifletmemiz ve öngörülebilirliği sağlayacak olan hukuk reformlarını tamamlamamız gerekiyor." diye konuştu.

Üretimi artırmak için reel faiz oranlarının yüksek değil elverişli bir seviyede olduğu bir ortama ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Özilhan, makroekonomik istikrarın ciddi ölçüde bozulduğu durumlarda, şok tedavisi olarak faiz artışının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Şok tedavisinin uzun süre kullanılmayacağını belirten Özilhan, "Şok tedavisi uzun süre kullanılırsa bünyede başka rahatsızlıklar baş gösterir. Para üretime gitmez. Üretime giderse, getiri oranı, olağandan yüksek olan çok riskli alanlara gider. Bunun sonucunda üretim kapasitesi daralır, kaynaklar verimli projelere değil spekülatif alanlara kayar. Üstelik gelir dağılımı da bozulur. Bunlar arzu edilir sonuçlar değildir." diye konuştu.

Geleceğe ilişkin belirsizlikler azalır, enflasyon beklentileri düşer, siyasi ve ekonomik riskler hafiflerse, faiz oranlarının da düşme eğilimine gireceğini söyleyen Özilhan faiz oranlarının düşmesi için hukuk reformlarını tamamlamak gerektiğini belirtti.