Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT Piyasa Hattı programına konuk olan Pegasus CEO’su Mehmet Nane, havacılık sektörünü ve Pegasus’un ikinci çeyrek bilançosunu değerlendirdi.

Şirketin ikinci çeyrek bilançosunu değerlendiren Nane, “27-28 Mart’tan itibaren uçuşları ülke olarak tamamen durdurduk. İkinci çeyreğin ilk iki ayında neredeyse hiç uçuş yapmadık, sadece çok cüzi kurtarma ve kargo uçuşları yaptık. 1 Haziran’dan itibaren normalleşme başladı ve yurt içi uçuşlar başladı, 13 Haziran itibariyle de yurt dışı uçuşlara başladık. Bu sene Haziran ayında, geçen senenin aynı ayının %39’u kadar uçuş yapmışız. Temmuz ayı içinse bu rakam %76’ya çıkmış. Yurt dışı uçuşlar için rakamlar daha da enteresan. Haziran ayında geçen senenin %4’ü kadar uçmuşuz, Temmuz ayındaysa bu rakam %22 olarak gerçekleşti. Bunun ciro olarak yansıması, ilk yarı yılımız geçen senenin ilk yarısına göre %56 daha düşük. Ama çeyrek bazında baktığımızda ikinci çeyrek %95 daha düşük. 2021 yılı sonu itibariyle Pegasus olarak inanıyoruz ki rakamlarımız 2019 seviyelerini yakalayacak” dedi.

Türev zararlarının arkasında yakıt hedge’leri olduğunu söyleyen Nane, “Bizim türev zararlarımız hedge zararı olarak geçiyor. Bu hedge zararları da yakıttan kaynaklı. Bizim Döviz üzerinde bir hedge pozisyonumuz yok, yakıt hedge’imiz var. Yakıt hedge’indeki sıkıntımız da marj çağrısı yememizden dolayı. Şu an 40 dolar seviyelerinde olan petrolün varili bir ara 20 dolara kadar düşmüştü. Bilançoda açıklanan zararlar bu düşüşten kaynaklanan yediğimiz marj çağrılarının zararıdır. Fiyatlar biraz yukarı gittiğinde bunların kalan kısmını da geri toparlayacağız” diye belirtti.

Yan gelirlerin toplam gelir içerisindeki payının artıp artmayacağına dair konuşan Nane, “Düşük maliyetli havayolu dediğimizde yan gelirler bu işin ayrılmaz bir parçası. Yan gelirlerimiz toplam ciromuzun %25’i. Dünyadaki örneklerine baktığımızda bunu en iyi yapan şirketler %60’a kadar çıkartabiliyor bu oranı. Biz %60’lara gidebilir miyiz bilmiyoruz ama önümüzde hala gidilecek yol var” diye ekledi.

Yılın ikinci yarısı için yurt içi ve yurt dışı yolcu talebi konusunda beklentilerini paylaşan Mehmet Nane, “Mevsimsellik olarak bakarsak bizim en iyi dönemimiz üçüncü çeyrektir. Pandemide ikinci dalga gelmese ya da herhangi bir negatiflik olmasa dahi dördüncü çeyrekte cirolarımızda bir azalma görmek gayet doğal” dedi.

Yardım paketleri konusunda ise, “Şu ana kadar devletin duyurduğu paketler ve programlar şirketin yaşaması için etkili oldu. Bu tür süreçlerde en önemli en kritik nokta nakit yönetimidir. Nakdinizi etkin yönettiğiniz vakit, nakit kaynak yaratabildiğiniz oranda yaşama sürenizi uzatırsınız. Biz de inanıyoruz ki önümüzdeki sene geldiği vakit Haziran gibi Türkiye’de ve dünyada hayat normale dönecek ve biz bıraktığımız yerden tekrar devam edeceğiz. Bu süreci geçirebilmemiz için bize kaynak lazım. Ana kaynağımız neydi? Satışlar. Ama satış yok, nereden telafi edeceğiz bu açığı, ya özkaynak ya kredi ile” diyen Mehmet Nane, “Yurt dışında çeşitli hava yollarına devletler destek verdi. Ülkemizde de paketlerimiz var, ilgili bakanlıklar ve ulaştırma bakanlığı çalışmalar yapıyor. Karşımızda bizi dinleyen bakanlıklarımız var. Desteklere ihtiyacımız var, destekler sürdüğü sürece Türk havacılığı da dayanma gücünü pekiştirecek ve ileriye doğru devam edecek” diye ekledi.

Bu süreci atlatmak için ihtiyacınız nedir? Sorusuna cevap olarak Nane, “Gelecek olan uçak siparişlerini de göz önüne alarak. Bizim 6 tane uçağımız gelecek, bizim bu 6 uçağı getirtebilmek için 300 milyon dolar ek finansmana ihtiyacımız var. Önümüzdeki sene 9 tane daha uçağımız gelecek, onlar için de kabaca 500 milyon dolara ihtyiacımız var. Tüm sektöre baktığımızda önümüzdeki seneyi de rahat atlatabilmemiz için kabaca 2 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyacımız var. Fakat kısa vadeli ihtiyacımızı sorarsanız 750 milyon dolar bu seneyi çok rahat çıkartmamız için yeterli olacaktır tüm sektör olarak düşünürsek” dedi.